dimecres, 11 de novembre del 2009

V Trobada Francesc Español

El passat dissabte 7 de novembre del 2009 va tenir lloc la V Trobada Francesc Español de Col.laboradors del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Es tracta d'unes reunions en que els col.laboradors, cada dos anys, exposen les seves activitats, novetats, relacions amb el Museu, etc.

Les presentacions dels treballs les exposen els membres col.laboradors, tot i que l'assistència és del tot lliure. Els temes a tractar són multidisciplinàris. Hi ha qui parla de nous espècimens de fòssils descoberts al nord d'Àfrica i Texas -Col.lecció de Paleontologia del Museu-; del Meteorit de Terrassa de l'any 1704 -Col.leccions de Mineralogia i Petrologia del Museu-; Projectes de Biodiversitat, etc.

De la nostre especialitat, l'espeleologia, cada any hi ha alguna presentació, si bé en general estan derivades a la bioespeleologia, no oblidem que aquestes jornades són un memorial del nostre gran mestre el Dr. Francesc Español (Valls 1907-Barcelona 1999) i que una de les seves principals dedicacions va ser precisament la Bioespeleologia.

El total de presentacions va ser de 17, en una intensa sessió entre les deu del matí i dos quarts de tres de la tarda, dels que dos estan dedicats a espeleologia-bioespeleologia:

-Notes sobre les darreres activitats i recerques en biologia subterrània, a càrrec del Floren Fadrique, en que ha exposat les activitats dels dos darrers anys al Marroc, amb les dues expedicions del Projecte de Bioespeleologia Atlas -2008 i 2009-

-Isidre Gonzàlez Urgellés: pioner en la organització de la Bioespeleologia a Catalunya, presentat per Lluís Auroux, en que es vol fer homenatge a una persona que va iniciar l'any 1960 al Museu, l'organització docent i un magatzem i fitxer de les captures de fauna cavernícola, de manera que fos fàcilment consultada per a posteriors estudis.


L'Isidre, tot i que no està en actiu per les nostres activitats, va assistir a les sessions i va poder retrobar-se amb antics membres i col-legues de treball que també van estar presents.

Pius Font i Quer, prestigiós botànic i que va ser Director del Museu a principis dels anys 1920 i que són a la capçada del programa. Aquestes paraules, del tot aplicables també avui dia en qualsevol estament en que la gent hi col.labora desinteressadament, exposen la gran importància que té la participació de les persones que sense treballar al Museu, amb les seves aportacions enriqueixen les col.leccions i amb els seus treballs permeten un grau de coneixement molt més gran de la natura.

"La vitalitat del Museu dependrà molt principalment de l’entusiasme que desperti la seva obra en nostre poble. I res ens encoretjarà tant a nosaltres com tenir col.laboradors entusiastes que donin escalf i vida al Museu i vulguin contribuir a la nostra obra científica i de cultura"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.