divendres, 4 de setembre del 2009

La cova del Petrecó. Esparreguera.

El 27.08.09 visitarem aquesta coneguda cavitat que malgrat el vandalisme que ha destruït les concrecions menors i que embruta amb pintades els llocs més emblemàtics encara resulta estètica, morfològica i bioespeleològicament interessant.

Partint d’Esparreguera ens dirigirem cap a la Colonia Sedo per anar a la urbanització de Can Vinyals, pujarem pel carrer més alt fins “la granja” on podem estacionar el vehicle.


D’aquí surt la sendera que s’enfila pel vessant sud-est de la serra de Rubió, capçalera del torrent del Violí, fins arribar en menys de 10 minuts a la boca de la cavitat que s’obre en les calcàries del Muschelkalk a les coordenades 405057 i 4601931 a una altitud de 330m.




La cova del Petrecó (segons toponímia del Institut Cartogràfic de Catalunya) està molt ben descrita en el següent treball:

MONTORIOL. J.; ANDRÉS, O. (1960).- "Estudio geomorfológico de la Cova del Patracó (Esparraguera, Barcelona)" Speleon (11):3-12

El reproduïm integrament en format pdf / Scribd on podem apreciar un cop més els esplèndid dibuixos d’en Oscar Andrés.








El recorregut total és de 130m i el seu desnivell de 16m.

De la freqüentació per grups d’escolars i familiars resten multitud d’espelmes per damunt de les estalagmites més importants i unes figuretes de pessebre.

També s’ha publicat un altre treball d’en Collado M.A. i Sandoval, J., dedicat a aquesta cavitat amb una topografia potser mes complerta que podreu trobar a la revista Excursionisme núm 278 pags.171-173.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.