dissabte, 4 de juliol del 2009

El karst de Andalucía

El karst de Andalucía. Geoespeleología, Bioespeleología y Presencia Humana.
Ed. Consejería de Medio Ambiente, Junta de Andalucía (2008)
Coordinació editorial, José María Calaforra Chordi i José Antonio Berrocal Pérez (Altres Autors)
248 p., 285x245 mm, ISBN: 978-84-96776-61-6


Amb el patrocini i l'edició de la Junta d'Andalusia, la Federació Andalusa d'Espeleologia ens presenta un magnific volum que dóna ampli abast dels coneixements i de l'estat general de l'espeleologia al seu territori administratiu.

Encara que el títol i el subtítol del llibre sembla proclamar un contingut d'estil tècnic, i per tant, dirigit a uns lectors específics i/o selectius, ja des de les primeres planes ens adonem que llegim i visualitzem una obra de divulgació popular de l'espeleologia a Andalusia.


El llibre és estructurat en quatre apartats generals, format per diversos articles, 23 en total, elaborats per uns autors, tots coneguts per ser especialistes en els temes que tracten, que han unificat els seus estudis i exploracions a mode d'obra col·lectiva general espeleològica.


Sense renunciar al llenguatge tècnic, el que no és cap obstacle per la interpretació del text, ja que es dóna explicació, prou comprensible, dels diferents conceptes que s'esmenten, se'ns presenta una obra d'interès, tan pels iniciats, com els que li ve de nou.


Doncs sí, científics de diverses universitats i exploradors subterranis han convergit i han fet realitat una obra en comú, fent bo el vell concepte que defineix a l'espeleologia com un esport ciència, encara que, de ben segur, els científics poden ser espeleòlegs, però els auto denominats espeleòlegs rarament som científics.



A Catalunya també n'hi han Patricis i patrocinadors, però ..., no de l'espeleologia precisament.

Rebeu la meva admiració i felicitacions.

F. Miret


2 comentaris:

  1. Bon article paco. Ens du a la reflexio

    ResponElimina
  2. Si, es un bon exemple de financiació per part del govern d'Andalusia, a part de l'esforç dels autors coneguts espeleolegs.
    Com diu el amic Jordi ens hauria de portar a la reflexió ja que fa poc a l'Aragó en poc espai de temps s'ha portat a la publicació de dos llibres de espeleologia de important cost tambe finançats pel seu govern.
    Que ens passa que a Catalunya no arriben quartos o el govern de la Generalitat no te interès per les publicacions de espeleologia?

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.