dijous, 11 de juny del 2009

Bioespeleologia I i II. Espeleocat Tallers 2009.



El passat dissabte dia 6 de juny, va tenir lloc la primera sessió a les coves de Rialb, amb el tema de Pràctiques de recerca, captura i conservació temporal de la fauna cavernícola.

A la cavitat una setmana abans s'havien escampat diversos esquers per atraure la fauna i d'aquesta manera "assegurar" que els cursetistes podrien veure i capturar la fauna característica de la cavitat. El sistema va donar bons resultats i es va poder recollir una bona representació faunística.



També dins la cova es va fer una presentació audiovisual dels sistemes, estris i espècimens més característics de la fauna subterrània.



El dimarts 9 de juny del 2009, ha tingut lloc la segona sessió de Bioespeleologia, dins dels deu actes programats en motiu dels 30 anys de la Federació Catalana d'Espeleologia

.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha cedit desinteressadament el local. Des d'aquí donem el nostre reconeixement per la sempre important col·laboració.

Els vint assistents varem poder gaudir d'una conferència magistral del nostre amic el Dr. Xavier Bellés que ens va exposar l'Evolució de les idees en la recerca bioespeleològica, les diverses teories i les seves progressives variacions al llarg de poc menys de quatre-cents anys.

Després del tema de fons, va seguir amb una explicació dels actuals sistemes d'estudi de la fauna cavernícola partint dels anàlisi genètics de l'ADN. També des d'aquí volem agrair la inestimable col·laboració d'en Xavier, sempre disposat a dissertar sobre els seus grans coneixements.


La part final de la sessió, presentada per Floren Fadrique; Francesc Alfambra; Jordi Comas i Lluís Auroux, va ser una exposició de les condicions biològiques de les grans cavitats d'alta muntanya en quant a la gran escassetat que presenten de fauna cavernícola.

Una projecció de vistes dels diferents hàbitats i biòtops d'aquestes particulars cavitats, va voler donar a conèixer des d'un punt de vista pràctic, els llocs i les condicions més adients a on tindrem més possibilitats de trobar espècimens cavernícoles.


Desitgem que les properes sessions sobre altres temes d'especialització, tinguin també una bona participació d'assistents.

Aprofitem per a recordar que la propera sessió, sobre el tema Coneixement del carst a través de l'aigua, serà el proper dijous 18 de juny de 2009 a local del GEP de l'Agrupació Excursionista Pedraforca, carrer Sant Sever nº 2, 1r. Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.