divendres, 29 de maig del 2009

Coordenades

Ahir vaig rebre una trucada d’en David des d’un camping en la Chartreuse demanant-me ajuda per transformar unes coordenades Lambert a UTM i no vaig saber com resoldre la situació.

De fet m’havien invitat a compartir aquesta setmana de travessades espeleològiques (David, Núria i la petita Ariadna, juntament amb un grup de companys anglesos) però finalment no hem vaig poder afegir.

Seguint l’excel·lent llibre d’en Fabien Darne i Patrice Tordjman “À travers le karst...” es tractava de fer uns recorreguts cèlebres a la Dent de Crolles i completar-les amb algunes visites menors com per exemple el Trou Pinanbour.

Però després d’una passejada per d’indret amb l’ajuda del mapa Michelin al 1:25.000, l’accés es resistia.

Potser introduint les coordenades al GPS facilitaria la ubicació?
Però aquí sorgeix el problema, l’equip disponible no acceptava el format Lambert que surt a la guia. Calia un algoritme de transformació per a convertir-les a UTM.

Els programes on-line que vaig trobar a internet demanaven més dades addicionals de les simples coordenades lambert que apareixen en la dita publicació i el resultat calculat era manifestament incorrecte. Amb tot això l’únic que aconseguíem és que les companyies telefòniques estiguessin contentes, que si prova axó, que potser si... etc.


Fins i tot una pàgina “perillosa” s’oferia a processar el canvi de coordenades.

Vaig pensar que al Grotto Center dels amics francesos segur que hi havia un procés per convertir les coordenades lambert tant generalitzades al seu país...però la confusió encara fou més gran ja que planteja l’existència de diversos formats lambert, I, II, III, IV, ampliat...

Això posa de manifest, un cop més, que la reconversió de formats no és simple ni obeeix a una fórmula senzilla, i que quan anotem unes coordenades cal indicar també el sistema de projecció i el datum, per tal de posicionar-nos correctament sobre un mapa.

Les coordenades UTM que podem llegir a la cartografia de Catalunya que subministra el Institut Cartogràfic de Catalunya correspon al datum ED50 que és el que cal configurar els nostres GPS per tal de utilitzar-los com un auxiliar preciós en l’itinerari d’accés a les cavitats.

Pels més interessats en el tema aquí us deixo una monografia sobre el datum:


Datum jmvictoria6870
L’assumpte de partida resta encara sense resoldre.
Potser algun de vosaltres, amables lectors, pot aconsellar-nos un sistema numèric per a transformar les Lambert d’aquesta popular guia de travessades a geogràfiques o UTM que realment funcioni?

4 comentaris:

  1. penso que ho pots fer del visual topo un petit progarma que du aquest anomenat CONVERS.
    si mes no prova

    ResponElimina
  2. Aquest cas podria ser tema dins de les sessions de l'Espeleocat Tallers 2009, ja que són d'interés general
    Lluís Auroux

    ResponElimina
  3. Hola Victor, com ja has comentat de coordenades Lambert n'hi ha de diversos formats, i si a la publicació on estan ressenyades les coordenades del forat no especifica en quin format estan, serà dificil treure'n l'entrellat. De totes maneres pots donar un cop d'ull a aquest document:
    http://www.plongeesout.com/articles%20publication/generaux/doc%20topo/coordonnees%20bonnenfant/coordonnees%20lambert%20par%20francois%20bonnenfant.pdf

    Josep Guarro

    ResponElimina
  4. Yo tengo el programa frances Circé bajado de la pagina francesa del instituto geografico nacional Frances (IGN), y ya que ellos editan los mapas con coordenadas UTM pues tienen esta utilidad que funciona muy bien. Las Lambert I II II y IV por lo que he visto dependen del huso donde estan las coordenadas (II para el norte de francia III para el sur de francia IV para la guayana francesa). Espero que os sirva de ayuda, aunque el programa esta en frances.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.