dissabte, 4 d’abril del 2009

La mina Erasme

La secció Recerques i Exploracions Subterrànies del Club Excursionista Pirenaic presentà al Premi Font i Sagué d’enguany el seu treball Estudi Topogràfic de la Mina Erasme en el terme municipal de Sant Just Desvern.

Agraïm les facilitats que ens han donat per tal que puguem oferir-vos aquest resum.


“Degut a la construcció d'una canonada que ha de transvasar aigua del Llobregat al Besos, i viceversa, aquesta canonada de molt diàmetre, afectava parcialment per el seu accés a la serra de Collserola precisament per la vall de Sant Just, on es troba localitzada la deu i l'inici de la galeria que mena les seves aigües al diferents receptors d'aquestes, Can Falguera, i can Erasme apart d'altres.

El treball es realitza en dues tongades, ja que en un principi només calia explorar la zona baixa de la cavitat, però finalment és requerí fer el treball de tota la mina. Cosa que beneficia el acabat del treball que aquí es presenta.

Primer cercant els accessos i mes tard fent l'exploració i l'aixecament topogràfic, de tot el complex. Val a dir que en alguns punts no es va poder accedir per la precarietat de les galeries prou que alguns llocs eren veritables gateres i altres eren al punt d'ensulsida.

El treball es simplement el deixar constància de com era la mina ja que en un principi per exemple la part superior a quedat en desús i ensulsida, per que s'agut de desviar aquesta per poder fer els pous per posar la tuneladora que faran aquest túnel o canonada (ha hores d’ara porten un bon tros foradat). Pel que la desviació de l'antiga mina a estat parcialment una bona cosa.



El corrent d'aigua es continu, amb un cabal estimable de uns 100 a 200 litres per hora com a nota curiosa en qüestió de unes 8 hores o poder menys un dels trams inferiors queda totalment ple d’aigua uns 150 metres amb una altura mitja de 0’70 metres, quant es deixar de bombar en un dels pous que n'extreu aigua , degut a la presa que corria fer l'aixecament topogràfic no varem poder parar en els detall de càlcul de cabals i altres paràmetres que en espeleologia també es recullen.

Però en contrapartida, tot foren facilitats per accedir als diferent punts de la mina. Al final es va poder topografiar un total de uns 1000 metres de galeries de un total de mes o menys 3000 metres. “

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.