dimecres, 22 d’abril del 2009

Cavitats de les Cuencas Mineras de Terol


Guia de las Cavidades de la comarca Cuencas Mineras (Teruel)
Llibre de gran format, tapa dura 366 pàgines a color amb nombroses il·lustracions i un mapa desplegable en annex.
ISBN 978-84-613-0025-9
Editor Comarca de las Cuencas Mineras


Es tracta d’una interessant obra presentada en una impressió de gran qualitat que conté el catàleg espeleològic exhaustiu de la comarca. Comentarem breument cadascun dels capítols fonamentals de la publicació:



Geología
Emili Carrillo i Gemma Herrera

Se’ns presenta amb un doble apartat: la geologia comarcal i la introducció a la geologia càrstica. Es troben a faltar els exemples locals.

Espeleología
Francesc Miret


Després d’una ben resumida història de l’espeleologia general, s’aprofundeix amb l’espeleologia turolense i les etapes mes rellevants del seu coneixement, els anys 50, l’operacio turolensis del 60’s, els grups espeleologics de terol i finalment una documentada visió sobre l’espeleologia de les Cuencas Mineras amb citacions des de 1953 fins el 2004.

Guía de Cavidades
Mª Teresa Fernández, Rmón Gil, Juan Carlos Gordillo i Enric Porcel

Agrupades per 25 municipis es presenta un primer mapa global i llista de cavitats del municipi, per passar a continuació a la fitxa de cada cavitat on es presenten dades bàsiques de situació, coordenades i espeleometria. Segueix l’itinerari accés a la cavitat, la descripció, la topografia i com a mínim dues bones fotografies d’en Juan Carlos Gordillo en cada fitxa. .

En total son 85 cavitats i mines. La major part de les topografies signades per Espeleo Club “El Farallón” de Montalban o el GEB i una bona part conjuntament. Els topogràfs més citats son en Enric Porcel i en Juan Carlos Gordillo.


Veieu la fitxa de la popular Sima de Val de la Zoma, la major de la ´comarca.
Introducción al Arte Rupestre
José Royo

En aquest apartat es presenten les característiques de l’art rupestre esquemàtic, la història dels descobriments de pintures en els abrics i coves de les Cuencas Mineras i seguidament les fitxes de les set localitats inventariades.

Epíleg

S’annexen un glossari, una complerta bibliografia espeleològica de turolense, adreces de interés i un mapa desplegable de la comarca amb relació de les cavitats editat per PRAMES.

En resum, es tracta d’un treball complert i ben realitzat, si be es cert que les cavitats son de dimensions modestes no deixen de tenir el seu interès històric, morfològic, etc. i el treball realitzat en la seva catalogació constitueix l’element essencial per desenvolupar qualsevol altre estudi posterior.

Ens congratulem de l’aparició de l’obra i felicitem als seus autors tant per la feina feta com per haver sabut trobar la formula per presentar-nos-la amb tanta qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.