dissabte, 25 d’abril del 2009

Butllofes de calcita

Les butllofes de calcita son unes concrecions semiesfèriques i buides poc freqüents.

Terminològica i genèticament nosaltres distingim entre les butllofes que les trobem enganxades a les parets o el terra i les bombolles per les que estan desenganxades o flotants.

En la nostre sortida del 22.04.09 (Floren, Julià, Lluís, Marta, Nico i “Victor”) al Cap de Creus i l’Albera, on visitarem tres cavitats, varem trobar un grupet d’aquestes butllofes, la més gran d’uns 7 centímetres, que en raó de la seva extrema fragilitat i per la seva millor conservació no publicaré aquí la seva localització precisa.

D’entrada l’explicació del seu origen no es simplement intuïtiva. En aquest casos cal recorre a les bíblies dels espeleotemes, “Fleurs de Pierre", de Patrick Cabrol i Alain Mangin, i a “Cave Minerals of the World", de Carol A.Hill i Paolo Forti.

Desprès de la consulta d’aquestes obres m’ha semblat que us podria interessar la reproducció del seu contingut específic:



1 comentari:

  1. Potser caldria recordar aquest article:
    AUROUX, Ll. (1991).- "Esferes buides, rares concrecions pisolítiques" Exploracions (15):51-53

    Jordi de Valles

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.