dimecres, 25 de febrer del 2009

Termes. Grup d'Exploracions Subterrànies (GES) 60 anys.

Ferran Termes i Anglès és un membre del Club Muntanyenc Barcelonès dels que a l'any 1948 constituïren el Grup d'Exploracions Subterrànies (GES).

Termes presidí el GES (1953-1957), també el Comitè Regional d'Exploracions Subterrànies (1962-1964) des d'aquest es formà l'Escola d'Espeleologia a Catalunya al 1963.

Ben aviat farà dos anys que li vam fer una entrevista que publicarem a Forjadors de l'Espeleologia Catalana vol. II. Quan Termes acudí a l'entrevista ens va lliurar la documentació que us anirem presentant a continuació, que es troba dipositada a la seu Centre de Documentació i Activitats Espeleològiques de la Federació Catalana d'Espeleologia a Olesa de Bonesvalls



L'any 1950 el GES organitzà el Primer Curset Nacional d'Exploracions Subterrànies (en aquest cas nacional vol dir estatal) patrocinat per la Federació Espanyola de Muntanyisme.


Ara, ens pot cridar l'atenció, que a l'època, tan el nom del primer grup de Catalunya com el dels cursets i els comitès de la FEM, fora Exploracions Subterrànies i no Espeleologia.

El primer Comitè es constituí l'any 1954 com Comissió Tècnica d'Exploracions Subterrànies, després van anar variants el noms, però no es va adoptar el de l'Espeleologia fins l'any 1967.


Una de les qüestions del que molts van qualificar com, esport - ciència (mai al inrevés) foren les subvencions. Jo mateix, quan anava a demanar ajudes a l'ajuntament, el regidor de cultura m'adreçava al d'esports i aquest al de cultura.

Els exploradors subterranis i els científics formaven un mateix grup i també coincidien les dues facetes a mateixes persones. El cas fou que la Federació de Muntanya acceptà els exploradors subterranis, però no als espeleòlegs (?). Així que els mateixos, però utilitzant el nom de l'espeleologia obtenien subvencions, principalment, de les Diputacions.

A més, la FEM reglamentà que totes les subseccions i/o seccions es denominessin igual: Grup d'Exploracions Subterrànies, seguit del nom del seu club de muntanyisme. Es clar que la gran majoria de grups a Catalunya no van fer-hi cas.


Aquesta polarització primigènica, exploració subterrània / espeleologia, encara avui en dia arrossega seqüeles traumàtiques de personalitat en alguns que ben bé no saben que són. Espeleòlegs, exploradors subterranis, espeleistes, visitants de cavernes ... ? Jo només us puc dir que, oficialment, només, és espeleòleg el que disposa de llicència federativa de l'any en curs, encara que l'agradin més altres activitats que cobreix la mateixa llicència. Als demés no se m'acudeix res de dir-vos ...

El tercer curset, i els successius, canvià Nacional per Oficial. Però a aquest curset i el quart sorgeix l'àliga de l'imperi fen parella amb les anelles del COI (com es veu totalment compatibilitzades). La principal novetat del quart és que ja surt l'espeleologia al programa.

L'àliga volà des del cinquè, però deixa el seu lloc a la Delegación Nacional de Deportes de la F.E.T. y de las J.O.N.S. (Falange Española Tradicionalista, Juntas de Ofensivas Nacional Sindicalistas), fins aquest es van poder deslliurar, però a efectes pràctics, tan si es posava o no, el cert es que tot estava regulat i reprimit pel partit únic, nacionalsindicalisme i els seus còmplices.

El mateix GES organitzà, paral·lelament, Cursets d'Espeleologia, sense el patrocini de la FEM de la DND de la FET i de les JONS.

També, membres del GES, divulgaren i feren promoció de l'espeleologia i les seves activitats, efectuant conferències i projeccions en diverses entitats d'àmbits culturals, com fan mostra aquests programes lliurats per en Termes.




És de destacar el treball de catalogació efectuat per Termes, amb companys del seu Grup i el primer llibre de tècniques espeleològiques (1960), escrit junt amb Oscar Andrès.

Per a més informació documental del GES podeu consultar: Sota Terra nº 8 (2000) 50 Aniversari. On, entre altres articles, trobareu recopilacions de la història del GES efectuades per Joan Borràs i Xavier
.

Termes, GES, companys exploradors subterranis / espeleòlegs.
Enhorabona i felicitacions!

F. Miret

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.