dilluns, 3 de novembre del 2008

Sótano de las Golondrinas

Novament parlem d’aquesta cavitat, visitada per multitud d’espeleòlegs atrets per l’espectacularitat del seu descens, i aprofitem per incloure el fragment de vídeo de la BBC en versió castellana, que ja està disponible a la xarxa.

El Sótano de las Golondrinas és una cavitatl localitzada al poblat d'Aquismón pertanyent a l'estat mexicà de Sant Lluís Potosí. Famosa per la seva vertical aèria de 376 m, presenta una boca notòriament més estreta que el fons, donant-li una forma general cònica.

L'obertura superior d’aquest fantàstic pou, té un diàmetre pròxim als 60 metres, mentre que el fons té una llargada màxima d'uns 300 metres per 60 d'ample en la part més estreta.

Aquesta cavitat també té la peculiaritat de ser un refugi natural d'ocells, i que contràriament al que el seu nom implica, no són orenetes (golondrinas). En realitat son falcillots (encara que no falcillots comuns, Apus apus, ja que aquests són ocells del Vell Món), que solen ser confosos amb les vertaderes orenetes. També niuen una mena de lloros (Aratinga holochlora), localment anomenades Cotorres de cova.



La gran afluència de visitants va arribar a posar el perill les espècies que viuen aquí i un estudi d'impacte ambiental de la Universitat de Sant Lluís Potosí va diagnosticar que algunes espècies estaven en perill d'extinció, sobretot amb l'arribada dels saltadors BASE, que envaïen no sols les tradicionals línies d'ascens i descens dels espeleòlegs sinó tot l'espai aeri que usaven per entrar i sortir del seu hàbitat.

Aquestes son les tarifes actuals i les regles de visita:


Tarifes
Entrada al recinte: $10 pesos per persona
Acampar: $40 pesos per tenda
Descens a la cavitat: $40 pesos per persona.


Regles:

L'horari de descens és de 10 a 15 hores. Si es pensa quedar a acampar en els fons és necessari que algú en superfície retiri la corda abans de les 18:00 hores, perquè no s'han de deixar les cordes en l'horari en que els ocells tornen als seus nius.

Si no es pensa acampar s'han de verificar els temps d'ascens, perquè tots surtin abans de les sis de la tarda



Si l’espeleo-aventura va cap aquí, que no els passi res!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.