dimarts, 4 de novembre del 2008

Dones i espeleologia

En aquests dies en que és desperta l’interès per la participació de les dones en l’exploració espeleològica, us faig un petit resum d’una veritable pionera.

Poldi Fuhrich (1898-1926)

La Poldi Fuhrich nascuda a Salzburg /Austria fou una de les principals exploradores dels anys 20, evidentment això representa una formidable realització per una dona en aquell temps. Cada any des del 1919 fins el 1925 es situà al capdavant de les noves exploracions en l’austríaca Eisriesenwelt.

En 1925 fou una de les espeleo-topògrafs de la irlandesa Poulnagollum river cave. Realitzà campanyes d’exploració de cavitats a França, Alemanya, Moravia, Dalmacia, Eslovènia i Brasil.

A l’edat de 28 anys morí en accident espeleològic explorant la Lurgrotte a Àustria.

Veieu unes fotos de les seves campanyes del 1921.


Recomendació Bibliografica

Poldi Fuhrich (1898-1926): Female pioneer of severe cave exploration. Cave and Karst Science, 33 (31):119-128


Les espeleòlogues a Espanya

La Loreto Wallace interessada per la situació espanyola, que manté també una proporció desigual de dones 18% / homes 82%, presentà en el portal del GES de la SE Màlaga, un article que sota el titol “La Espeleologia ¿masculino plural? fa una primera reflexió rescatant de l’oblit algunes de les pioneres de l’estat.



Aquí teniu l’enllaç a l’article citat.

Ara la Federación Española de Espeleología convoca pels dies 21 a 23 de novembre d’enguany unes primeres jornades dona i esport.



La situació a França


A la capdavantera França la situació ha estat estudiada amb més profunditat per Cecile Morlec 2004.

Actualment cal destacar que la presidenta de la Fédération française de spéléologie (FFS) és la Laurence Tanguille de Lyon i la vicepresidenta l’Annick Menier de Périgueux.


Evidentment és un pas molt important per millorar la visibilitat de les dones espeleòlogues.

Potser, finalment, les coses estan canviant i poc a poc anirem cap a la una necessària paritat?

4 comentaris:

  1. Les dones i espeleologues son poques pero el seu merit es doble ser dones i espeleologues, amb tot el que aixó comporta.
    També es un merit se esposa/mare de espeleoleolegs.

    salut

    ResponElimina
  2. Estimados amigos,

    vuestra última foto tiene los nombres cambiados: Annick Menier esta a la izquierda de la foto y es la vice-presidente de la FFS, Laurence esta a la derecha y el la presidente de la FSS.

    Un saludo,
    SR.

    ResponElimina
  3. Gràcies Profundezas, ja he fet les correccions.

    Victor

    ResponElimina
  4. Muy interesante esta nota sobre Poldi Fuhrich que, verdaderamente, fué una pionera en este deporte. Las fotos, una buena muestra de la escasez de medios con los que exploraban en esos años. Trabajo actualmente en recopilar datos sobre las pioneras en nuestro país.
    La espeleologia ya es "mayor de edad" y ha llegado el momento de recopilar todos esos datos para que no se pierdan y contribuyan al mejor conocimiento de la historia de nuestro deporte. Saludos, Víctor.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.