dijous, 23 d’octubre del 2008

Xe Bang Fai, la cova del riu.

De l’expedició d’enguany co-dirigida per John Pollack i Bob Osburn al geganti riu subterrani de la Xe Bang Fai a Laos us faig un primer post sintetitzant els correus rebuts dels seus exploradors i un preliminar reportatge il·lustrat disponible a la xarxa.

L’equip de quatre canadencs i quatre americans amb el suport de guies locals, fan la primera exploració, topografien i fotografien durant 10 dies aquesta colossal cavitat.

Les impressionants fotografies d’en Dave Bunnell que incloem han necessitat fins a 20 dispars estroboscopis per il·luminar aquests paisatges.

En l’expedició es topografiaren 11.000 m (la propera campanya es projecta pel 2010) amb làser i brúixola digital amb estacions on la distància mínima al proper punt era de 184m, i la màxima mesurable amb una única tirada del disto fou de 350m. La comunicació entre els topògrafs es realitza amb walkie-talkies.

El riu, del que és coneixen les boques d’entrada i sortida sota terra, presentava en febrer, època d’estiatge quan es realitzà l’exploració, un cabal de 9,8 m3 per segon i fou explorat amb caiacs inflables. Amb els monsons –agost/setembre- el cabal pot arribar a la fantàstica xifra de 1.000m3 per segon

Tot a la cova és gran, fins i tot les aranyes de 25cm!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.