dijous, 11 de setembre del 2008

Els nostres Naturalistes

Mètode, revista de divulgació de la Universitat de València que dirigeix el periodista Martí Domínguez, presenta Els nostres Naturalistes, un llibre en dos volums a càrrec dels biòlegs i historiadors de la ciència Josep Maria Camarasa i Jesús Català, editat amb motiu del tri-centenari del naixement Carl von Linne i el Comte de Buffon.

En aquesta obra, els autors tracten en profunditat la nostra història natural, des dels inicis d'aquesta disciplina fins a l'actualitat. Desfilen les personalitats dels Països Catalans que s’han dedicat a estudiar, tant els animals i plantes, com els de fòssils, roques i minerals.

El primer volum de l'obra, on no falten figures com Josep Cavanilles, Ramon Llull o la família Salvador, se centra en els inicis de l'estudi de la natura, com es van rebre les idees de Darwin en la nostra casa, les primeres càtedres d'herbes a l'Universitat de València o la influència d'aquests naturalistes a Madrid.

Per la seva banda, el segon volum, se centra en els últims dos segles de tradició naturalista, on trobem figures com, Josep Ramon Bataller, Norbert Font i Sagué, Francesc Español i Coll, Carles Pau, Pius Font i Quer, Ramon Margalef, Ramon Folch i Guillén i tants d'altres.

A part de les referències als contribuïdors de l'espeleologia, m'ha interessat especialment com les idees evolucionistes de Darwin suposarien un autèntic terratrèmol en la concepció de la història natural entesa fins el moment (segle XVIII). Jean-Baptiste Lamarck fou però un precursor de les idees evolucionistes que va crear escola.

Entre els deixebles mes significatius trobem a Antoni Bergnes de las Casas, gran activista de la divulgació científica i rector de la UB. Va ser el primer en editar les obres completes de Buffon a Espanya i gran seguidor del Lamarckisme.

Espanya seguia però lluny de pujar-se al carro de la investigació científica al llarg del XIX. Amb algunes honroses excepcions com la del geòleg valencià Joan Vilanova La formació del mapa agronòmic de Catalunya. Una aportació d'en Marià Faura i Sans al progrés de Catalunya que van posar els fonaments per al renaixement de la pràctica científica a Espanya al darrer terç del XIX.

Index de l'obra:

1: Assentament d’una tradició de coneixement, 2: El temps de la curiositat, 3: El temps de la classificació i descripció, 4: El temps dels viatges i les teories, 5: El temps dels debats i de les síntesis, 6: El temps de l'associacionisme i dels intents d'institucionalització, 7: El temps del compte enrere planetari. Epíleg. Bibliografia. Índex onomàstic.

ISBN 978-84-370-6908-1

380 pàgines.



Una obra indispensable per a tot aquell que desitgi acostar-se o aprofundir en el coneixement de la nostra història natural



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.