Génesis conjunta de la terra rossa y del karst: La inesperada geodinámica química propulsada por polvo disuelto.
A càrrec de: Enrique Merino, Department of Geological Sciences, Indiana University, EE.UU.
Resum
Encara que des de fa dècades es pensa que la terra rossa (o argiles vermelles) es forma per dissolució residual de calcària i/o per simple acumulació de cendra volcànica o de pols sobre roques calcàries, la nostra nova evidència petrogràfica indica que la terra rossa es forma per reemplaçament mineral de la calcària infrajacent en un estret front de reacció que es desplaça cap avall.
Les reaccions en aquest front generen vidres d'argila (silicat d'alumini i ferro) que reemplacen a la calcària (carbonat càlcic) creant porositat. Aquesta nova porositat deuria en teoria disparar una inestabilitat morfològica per la que el front hauria de desenvolupar ‘canals', embuts, i dolines (o cavernes) en propagar-se – precisament les formes característiques de la topografia càrstica amb què sempre està associada la terra rossa en la natura.La nova teoria explica perfectament no sols com es forma la terra rossa sinó per què està sempre associada amb calcàries carstificades per tot el món.
Enrique Merino va fer el batxillerat a Almeria, va acabar enginyeria de mines a Madrid el 1965, va ser becari Fulbright i De l'Amo el 1967-1970, va obtenir el doctorat en geoquímica a l'Universitat de Califòrnia a Berkeley el 1973, i ha ensenyat geoquímica en Indiana University des de 1976. Continua investigant com a professor emèrit.
Si voleu aprofundir en aquest estudi podeu descarregar-vos aquest article.
Si voleu aprofundir en aquest estudi podeu descarregar-vos aquest article.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.