divendres, 1 d’agost del 2008

Pas d'un fraccionament

Per aprendre a passar un fraccionament tots estarem d'acord que el millor és practicar amb la supervisió d'un expert.

No obstant, en els manuals d'iniciació, és convenient sintetitzar el procés, per tal que els aprenents disposin d'un guiatge previ.

Aquí us mostrem com diversos autors aborden el tema per mostrar d'una manera comprensible la maniobra de superar un fraccionament en descens.

1.- Amb moltes paraules: Iniciació a l'Espeleologia. FCE J.V.G. Versió 2.8

2.- Sols dibuixos: Catàleg Petzl Z12

3.- Economia de dibuixos i de text: Web Petzl (accesible on line)


4.- Dibuixos i text: Manual de Espeleologia. José Martinez. Ediciones Desnivel 3a ed. 2004


5.- Fotos i text: Vertical. A. Walrid 2007. (accesible on line)



Es clar que hi ha qualitats diverses, tant en els dibuixos, com amb les fotos i el text. Gustos a part cal tenir molt en compte, que és el que es pretén i, que cada cop més, la cultura audiovisual actual valora una aproximació tant més còmoda quant més visual és.

Potser el futur té la forma d'un vídeo explicatiu amb seqüències al ralentí comentades, que evidentment estarà penjat a la xarxa!

1 comentari:

  1. Quedo perplex al llegir el "mètode" explicat al manual d'iniciació de la FCE... amb un mètode tan lent i recargolat si algú el posa en practica en una gran cavitat vertical igual s'hi pot quedar a viure passant fraccionaments!!

    No arribo a comprendre per que no es pot ensenyar la manera tradicional de passar fraccionaments, demostrada prou segura durant anys i anys de pràctica per espeleòlegs de tot el mon. Suposo en aquest assumpte també influeix el tipus de cavitats que acostumen a fer els qui ensenyen aquest mètode tan peculiar, per força han de ser cavitats curtes i amb pocs fraccionaments, d'altra manera rapidament haurien adoptat el mètode tradicional, molt més ràpid i segur.

    Penso que embolicar la troca innecessàriament i fer aprendre mes maniobres que les necessàries no es un bon mètode per ensenyar a passar fraccionaments als cursetistes. Complicant innecessàriament les coses pot produir una falsa sensació de més seguretat, però alhora també provoca una major probabilitat de cometre errades, cansament innecessàri etc etc.

    Haver de bloquejar i desbloquejar TRES vegades el davallador (pasos 1, 8 i 10 en el metode del manual FCE) per poder passar un fraccionament, ho trobo rocambolesc.

    Tot plegat una llàstima que no s'ensenyi ja des d'un bon començament (curs d'iniciació) a fer les coses com calen.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.