dimecres, 9 d’abril del 2008

Paleontologia dins de cavitats

Vista de la Sierra de Alba a on es troba la Sima Alberich

A l'espeleobloc s´han editat una serie d´interesants articles referents a troballes paleontològiques dins de cavitats. En aquesta nota vull divulgar uns restes inèdits d'ós trobades l'estiu de l´any 1971 dins d´un avenc, la Sima Alberich, a prop de Velilla de Carrión, Palència, així com unes restes de rinoceront llanut, aquestes ja conegudes i estudiades, dins la Cueva La Peruyal a Benia de Onís, Astùries.

Les restes de l´ós de la Sima Alberich

Restes d´ós de les cavernes

Dins d´un nou avenc, la Sima Alberich, a la Sierra de Alba, entre les poblacions de Cardaño de Abajo i Cardaño de Arriba, sota el pic d´El Espiguete. El crani i molts ossos es troben agrupats i del tot concrecionats sobre el terra. No se´n va extreure cap mostra. És una zona molt propera a la Cueva de Agudín i la Cueva de la Honseca, aquesta darrera coneguda ja pels membres de la S.I.E. per haver-hi treballat activament.

La zona la varem conèixer la Setmana Santa del 1971 en que el nostre grup va assistir a un campament regional amb gent de Burgos, Valladolid i Palència, que van organitzar a Velilla de Carrión, Palència. La zona era d´interès, tant pel nostre desconeixement de la existència de cavitats, com des d'un punt de vista bioespeleològic, ja que no hi havien referències de material recol·lectat. L´agost de l´any 1971 i més tard, l´agost del 1972 s´hi va tornar per fer-hi més activitats i entre aquestes dues vegades es van descobrir tres espècimens nous: Dos coleòpters; Apoduvalius (Trichapoduvalius) alberichae Esp. i Speocharis nuptialis Esp. i un isòpod aquàtic: Bragasallus escolai Henry et Magniez.

Bibliografia:
- Martinez, Alberto: Sima de Alberich-Cardaño (Palencia). Localización de un proceso mecanoclástico. Comunicacions del III Simposium d´Espeleologia Catalana. Mataró 1973 pp. 219-225
- Cueva de Honseca en Grandes Cuevas y Simas de España. C.Puch 1998. pàg 699

El gour amb l´esquelet del rinoceront de La Peruyal

Restes de rinoceront llanut

A la Cueva La Peruyal a Benia de Onís, Astùries. La cavitat, una cova-avenc, conté un esquelet sencer concrecionat que reposa dins d´un gour actiu de poca profunditat d´aigua.

Durant molts anys es creia que les restes pertanyien a un ós de les cavernes, però segons estudis de la Dra. Ana Pinto, resulta que l´animal és un exemplar jove de rinoceront llanut.

L´any 1982, quan vam estar per aquesta zona, a més de Llanes i Mazuco, molt amablement a l´ajuntament ens van deixar les claus de la reixa que tanca el pou d´accés i vam poder veure el magnífic exemplar, que encara es creia que era d´un ós. De fet, llavors la cavitat també s´anomenava la Cueva del Oso.

Actualment aquesta cavitat està tancada per haver sofert un greu ensorrament que fa molt perillosa la visita, tot i que hi ha el projecte de refer el seu accés.

Bibliografia:
Hi ha pàgines WEB sobre aquesta cavitat i les seves restes. Cercar a partir del nom de la població Benia de Onís o bé directament Cueva Peruyal

Galeria del nivell inferior de la Cueva de la Honseca


Lluís Auroux

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.