dissabte, 19 d’abril del 2008

L'Espluga de Francolí

La Cova de l'Espluga ( coordenades 341431 4584892) és un bon exemple del carst en conglomerats del que els especialistes denominen tipus binari, on les aigües que s'infiltren i que formen les galeries subterrànies provenen d'una xarxa hídrica superficial, desenvolupada sobre roques no carstificables.

Des del punt de vista del patrimoni espeleològic és una de les grans cavitats de Catalunya amb 3.950m de recorregut, i en la història del seu descobriment queden reflectides fites importants de l'exploració subterrània catalana, i encara presenta un repte pendent: prosseguir més enllà del segon sifó, superant l'actual final del riu subterrani.

Te un gran interès científic i pedagògic, i les facilitats d'accés (arranjament turístic de la primera part) la converteixen en un lloc privilegiat per l'educació ambiental, estudi dels sediments, interpretació de les troballes prehistòriques, etc.

Seqüència estratigràfica

Diorama prehistòric a tamany natural

Multitud de plafons posen de relleu l'interès de la cavitat

Darrerament també com a lloc de practiques “d'aventura” permetent inclusiu les visites espeleològiques.

Però nosaltres hi férem cap el 17.04.08 per tal de recollir uns campodeids per l'Albert Sendra del Museu Valencià d'Història Natural, especialista en aquest grup.

En el següent enllaç podeu veure un article general sobre la distribució dels campodeids en la Península i Balears.



Tinguérem sort, tot i que son escadussers i s'escapen amb facilitat, poguérem recollir 4 exemplars. Esperem que siguin suficients per l'estudi de l'Albert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.