dimecres, 5 de març del 2008

Lluís Solé Sabarís 1908 - 1985


Ahir a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona és celebrà un acte acadèmic en homenatge al Prof. Lluís Solé i Sabarís en el centenari del seu naixement.

Interveniren recordant al Dr. Solé; el Dr.David Serrat (IEC, president de la Secció de Ciències i Tecnologia), la Dra. Carmina Virgili (RACAB, directora de la Secció de Ciències de la Terra), el Dr. Manuel Fernández (CSIC, director de l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera”) i el Dr. Miquel Àngel Cuevas (UB, degà de la Facultat de Geologia).
Breus dades biogràfiques.

En Lluís Solé i Sabarís va néixer el 1908 a la ciutat de Gavà, i el 1929 es llicencià a la Universitat de Barcelona en Ciències Naturals.

Posteriorment amplià els seus coneixements a Alemanya, on estudià paleontologia, matèria a la qual va dedicar el seu doctorat l'any 1936.

Després de la Guerra "Civil" Espanyola aconseguí les càtedres de Geografia física a la Universitat de Granada, i l'any 1943 la de la Universitat de Barcelona.

Certament fou un capdavanter de les ciències geològiques en el temps de la foscor, tot fent país amb les seves publicacions, i els treballs de camp del que sens dubte qualifiquem de mestre de l’observació i la descripció sintètica.

A la “seva” biblioteca de geodinàmica vàrem fruir d’un excel·lent bibliografia geomorfològica, realment excepcional per la seva època, on tenia una bona representació els estudis dels carstòlegs francesos i alemanys.

Visitant la Fou vàrem tenir l’oportunitat de conèixer la nombrosa família Sole-Sugranyes en les seves estades a Bor, i un cop l’any 1964 l'explorarem amb l'entusiasta companyia del seu fill Oriol.

Malauradament l’Oriol que fou militant del MIL, va ser abatut per la policia franquista quan intentava fugir de la presó de Segòvia el 6 d’abril de 1976, any en què ja havia desaparegut el dictador i abans que la pressió popular aconseguís l’amnistia política tants cops demanada.

La tomba de l'Oriol és actualment objecte de pelegrinatge pels lluitadors llibertaris, i roman al cementiri d’aquest poblet de la Cerdanya.

L'any 1981 el prof. Solé fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat .

Morí l'any 1985 a la seva residència de Capellades.

Entre els centenars d’articles que publicà, destaquem les portades d'aquests llibres que conservem a la nostre biblioteca i que encara avui constitueixen una bona font d'inspiració i guiatge.


Sessió acadèmica

Seguidament l’acte finalitzà amb la conferència magistral del prof. Christian Sclüchter de l’Institut für Geologie, Universitat de Berna sota el títol:

Climate change and Alpine glaciers. Trees vs. Ice.

Tot i que la conferencia és pronuncia en llengua anglesa i sense cap servei de traducció, crec entendre que l’estudi de les glaceres alpines, actualment en retrocés, subministra dades significatives del clima del passat i els seus canvis climàtics.

Analitzant amb carboni 14 les restes d’arbres trobats dins les morrenes glacials han determinat que entre els anys 500 i 1.100 de la nostra era s’havia desenvolupat en aquesta regió una vegetació que correspon a un clima molt més càlid que l’actual. De ben segur que aquestes oscil·lacions tenen un impacte important en l'evolució de les xarxes subterrànies que nosaltres hem heretat.

Es a dir que el canvi climàtic és i ha estat una constant en l’evolució de la terra, inclús en èpoques “recents”, anteriors a la industrialització generadora dels gasos d’hivernacle.

fusta en la morrena


retrocés de les geleres


reconstrucció segle V

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.