dissabte, 8 de març del 2008

L’esquelet de X‘oox Baal

L’expedició Checa i Eslovaca denominada Xibalba 2008, a la mexicana península del Yucatan ha localitzat un esquelet sense que, hores d'ara, es tingui una determinació concloent.

La troballa s’ha realitzat a la cova X‘oox Baal a uns 45 minuts d‘immersió amb “scooter“ en un sistema de 20km de longitud.

Inicialment el batejaren com “el tigre“, però d’acord amb uns experts de fauna, els americans, Simon Davis, Cleia Diedry, Sónia Gabriel i Jean-Philip Brugal, aquest animal nou fou un tigre tot i que és compren la primera adscripció per les seves característiques de “llarg animal amb grans canins”.

L’antiguitat està garantida pel recobriment estalagmític que s’hi ha assentat al damunt.

Després d’una curosa observació de les fotos i consultat el llibre “Teeth” (escrit per Simon Hillson i publicat en Cambridge Manuals in Archaeology), la hipòtesi més probable és que correspon a un Megalonychidae, espècie extingida a Amèrica a final del Pleistocè. Tot fa suposar que té uns 20.000 anys d’antiguitat.

El que es clar es que no es tracta d’un carnivor, ja que:

1.- En els carnívors en general i els felins en particular, els molars son llargs, robusts amb tendencia a una secció triangular. En aquest cas son molt diferents i essencialment tubulars.
2.- En els carnívors els molars estan junts i en aquest esquelet estan espaiats entre ells.
3.- No hi ha premolars.
4.- No concorda l’espai entre els canins i els molars.

Podria ser d’un tipus de roedor o un porc gegants, ja extints i decididament herbívors.

Les seves mesures son: columna 240 cm, mandíbula 45 cm, vertebres 15x12x8 cm i el caní 8 cm.

Participants: Zdenìk Motyèka, Mi¹o Megela, Míra Manhart, Dan Hutòan



PD:
Remenant per la xarxa he robat un altra foto d’esquelets en el mateix sistema, del cèlebre espeleosub i excel·lent fotograf Radek Husak



Aprofito per incloure un video de youtube d'un altre i proper sistema de cenotes del Yucatan, la Nahooch Cave. M’ha cridat l’atenció per la quantitat de peixos que es veuen i per tractar-se d’una exploració subaquàtica de 2 hores de durada sense deco. En resum una “disfrutada”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.