dimecres, 26 de desembre del 2007

Va anar de poc

Espeleo-anècdotes
Preparàvem una pel·lícula de tema, naturalment, espeleològic. Hi col.laboraven gent de tot arreu; els del nostre grup (llavors S.A.S.), els de Reus, en Torné, etc. Teníem pensat anar a filmar dins de Solencio, però a l’hora de la veritat no érem el mínim de gent necessària per carretejar tot el material dins de la cova i es van canviar els plans, aniríem a una cova més accessible. Finalment vàrem triar la del Rebeco, a Villanúa, a prop de Jaca.

La cova del Rebeco o també anomenada Fuente Cándalo ja ens era coneguda, hi havíem estat en diferents ocasions. És una cova de poc recorregut, uns 300 m, de traçat sinuós amb galeries estretes, un riuet a la part final, però en resum: molt bonica per la tota aquesta varietat. L’entrada a la cavitat es fa a través d’una petita boca i baixant un pou de 12 m de fondària.

Era per Sant Joan de l’any 1983, disposàvem de tres dies. Anàvem a dormir a l’estació de Villanúa, llavors fora de servei, doncs els trens no hi feien parada. Dormíem al terra, dins una de les casetes que fou magatzem de mercaderies, però això ja ens va anar bé doncs la primera nit va ploure com poques vegades he vist, però ja estàvem aixoplugats.

Al dia següent tots érem dins la cova; uns portant les bateries i llums elèctrics, altres les maletes amb el material de filmació, en fi, cadascú tenia el seu paper. El temps anava passant, però allà dins no te n’adones. Ja devia ser mitja tarda quan poc a poc els degotalls van en augment, així com també les escorrenties per les parets. Era evident, però no vàrem saber interpretar el senyal, continuem la feina i un cop finalitzada sortim.

L’endemà al matí l’aigua sortia per la boca tot fent bo el nom de Fuente Cándalo, s’havia inundat tota la cova!.

Més tard al poble ens digueren que tot el dia havia estat plovent. Sortosament havíem tret tot el material en sortir nosaltres, però en altres ocasions havíem deixat els estris dins per tal de no tenir que transportar l’equip tantes vegades.

De ben segur que va anar de poc que no perdéssim el material... i potser quelcom més.

Lluís Auroux

Nota: els foto-dibuixos són merament d’ambientació i no corresponen a la cavitat.

1 comentari:

  1. Aquesta secció té la finalitat de que tots podem accedir-hi facilment i exposar alguna de les vivències que hem tingut dins de la nostra afició.
    Qui sap si quan n´hi hagin moltes en podrem fer un llibre!!!
    Lluís Auroux

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.