dissabte, 22 de setembre del 2007
Recordant l'obra d'en Robert Garcet
Aquest 20.09.2007 es celebrà a la Torre d’Heben Ezer, Museu del Silex a Bélgica, una trobada tot recordant Robert Garcet.
Us preguntareu, qui és aquest personatge i quina relació té amb l’espeleologia?
En Robert va neixer el 12 d’abril del 1912 a Ghlin, Mons, Belgica i va morir el 26 de desembre del 2001. De formació autodidacta, amb gran sensibilitat per les lluites socials i politiques, va dedicar una part important de la seva vida al pacifisme i a l'objecció de consciencia.
Desprès d’haver exercitat diversos oficis, s’instal•là a la vall del Geer, treballant a les pedreres, d'aprenent, tallador i finalment gestionant l’explotació.
Molts anys treballant en l’explotació de les pedreres li conferí una experiència del terreny poc freqüent. Llegia les capes geològiques com si foren un llibre obert, i va arribar a escriure “qualssevol diria que aquesta terra m’esperava”. Exhumà una quantitat impressionant de fòssils i vestigis prehistòrics. Com a escriptor deixà una nombrosa i variada obra.
El 1969 publicà “L’Origine des Cavernes”, una obra de 311 pàgines, absolutament “original” probablement iconoclasta, de difusió restringida, que jo vaig rebre per intercanvi directe amb l’autor.
Al peu de la primera pàgina vaig escriure, el juliol del 1970, el següent comentari “Un punt de vista contestatari sobre l’origen de les cavernes. Son el resultat de l'acció biològica de microorganismes!. Malgrat unes observacions excessivament simplistes és una obra interessant”
Les ingents quantitats d’observacions sobre organismes litòfags, i multitud de dibuixos d’aquesta microfauna testimonien que, encertat o no, es tractava d’una investigació minuciosa.
Malgrat ésser totalment bandejat dels especialistes de l’època, crec que ja és hora de restituir-li un cert paper de precursor. Sobre tot, hores d’ara, en que els fenòmens de “fantomització” i l’acció microbiana, van adquirint, poc a poc, un paper cada cop més destacat, en les investigacions espeleogenètiques.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.