divendres, 28 de setembre del 2007

Grotte Casteret


Dins la BCRA Cave Studies Series, l’amic David St. Pierre acaba de publicar l’exemplar número 17 amb el títol The Grotte Casteret (Gruta Helada Casteret) An Annotated and Il•lustrated Bibliography.

La publicació amb 52 pàgines, 36 fotos, 3 mapes i 9 topografies, conté 346 referències bibliografiques.

Evidentment l’essencial de l’obra és un intent exhaustiu de recopilació bibliogràfica sobre l’Espluca Negra o Grotte Casteret, però no és només un recull de cites, l’editor ha inclós entre d’altres 2 apartats que ens han interessat especialment:



Les topografies. Veure plegades 9 topografies de diferents temps i de diversos autors, (cal destacar en doble pàgina central la del propi David Pierre i equip del SWETCC) permet extreure conclusions, tant sobre l’habilitat per mostrar les característiques morfològiques, com de l’evolució del propi relleu subterrani.

Les variacions del gel interior. Dins de l’apartat dedicat a les característiques més importants de la cavitat, hi apareixen dades concretes sobre la disminució del gruix de gel; destaquem el senyal deixat per Paul Dubois el juliol del 1957, que en 1978 Ayland va localitzar 107 cm més baix...


En resum, un treball remarcable, i una font d’informació inestimable per qualssevol interessat per aquesta cavitat i pel mon subterrani del conegut Monte Perdido d’Osca.


PD: En l’apartat de col•laboradors es cita les aportacions de membres de la nostra SIE, només ens resta dir, que son el fruit de les insistents i convincents demandes d’en David.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.