dijous, 5 de juliol del 2007

Carst de Xina, Patrimoni Natural de la Humanitat 2007

El Patrimoni de la Humanitat o Patrimoni Mundial (en anglès World Heritage) és un pla de protecció dels béns culturals i naturals del món, proposat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), a través de la "Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural", aprovat el 1972.

A data d'1 de juliol del 2007, conformen el Patrimoni de la Humanitat 851 béns, dels quals 660 són culturals, 166 naturals i 25 mixtos, pertanyents a un total de 142 estats.

Enguany s’han afegit dos indrets naturals per les seves formacions d’interès espeleològic.

El carst xinès de les provincies de Yunan, Guizhou i Guangxi, amb la superfície més gran del mon. Uns impressionants 500.000 quilòmetres quadrats!.

Destaquen les formes superficials, paisatges càrstics sense paragó mundial, els boscos de pedra, les badies de de torres que pareixen sortir directament del mar, les megadolines –Tiankengs- que referíem amb el nostre post del 12 de maig 2007, etc.


No tan sols es tracten de paratges d’interès estètic - turístic, són referències geològiques mundials.

Les nombroses xarxes subterrànies han estat explorades pels investigadors xinesos gairebé desconeguts fora del seu país, d’entre els que cal destacar a en Xu Xiake (1587-1641) geògraf i explorador, que amb propietat deuríem considerar el pare de la carstología.


Tot recentment múltiples expedicions occidentals (angleses i franceses) han difós les espectaculars característiques del carst xinès.

“Spéléo-karstologie et environement en Chine” publicat a Karstologia, Memoria núm 9 del 2004, amb les seves 562 pàgines, 195 dibuixos/mapes/topos, i 633 fotografies és un compendi de visualització i lectura molt recomanable,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.