dissabte, 23 de juny del 2007

La Mirabilita de la Chorrota


Muntatge fotogràfic de les formacions de Mirabilita a l’Espelunga de la Chorrota


Nombrosos sulfats minerals resulten del procés normal de carstificació: guix, anhidrita, etc.

El mes corrent en les cavitats de les nostres latituds és el monoclínic Guix CaSO4•2H2O. També son sulfats monoclínics "cavernicoles" l’Hexadrita, la Kieserita i la Mirabilita.

Probablement fou aquest darrer, la Mirabilita Na2SO4•10H2O, que presenta habitualment l’estructura d’agulles imbricades, agregats cristal•lins i acumulacions filamentoses, el que inevitablement els companys de la SIE identificant-les a la Chorrota denominaren formacions “barbudes” (les barbes del Víctor).

Son extremadament fràgils i per gravetat cauen al terra donant una textura més pastosa (d’aspecte proper a la llet de lluna). Si s’extreuen de l’ambient saturat d’humitat de les cavitats, es a dir, si es deshidrata, sol transformar-se amb Thenardita Na2SO4 que només es manté estable a baixes humitats.

Donada la seva extremada raresa, i l’excepcional presentació que tenim en aquesta cavitat, cal protegir-la, evitant una freqüentació innecessària. De moment, donada la llunyania de la seva situació, només som 7 espeleòlegs els que hem tingut l’oportunitat de apreciar-les “in situ”.

Fora bo, trobar un pas alternatiu, per realitzar les properes incursions a les parts inexplorades de la cavitat sense alterar aquest indret.

He trobat una tesí doctoral d’en David Benavente García, llegida el 2002 a l’Universitat d’Alacant que amb el titol “Modelización y estimación de la durabilidad de materiales pétreos porosos frente a la cristalización de sales” on descriu el procés de transformació dels diferents sulfats d’acord amb les condicions ambientals.

Resultarà interessant la seva lectura per qui tingui inquietud pels aspectes fisicoquímics d’aquests edificis cristal•lins.

Aquí podreu descarregar-vos el corresponent pdf. (291 pàgs. 3.435 kb.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.