dissabte, 5 de març del 2016

Els óssos del Gouffre du Narcoleptique.

Els esquelets localitzats en aquesta cavitat suïssa, oberta recentment per desobstrucció espeleològica són un cas veritablement excepcional.

Entre els -30 i els -170 m de fondària s’esglaonen restes ossis de setze exemplars d’ós bru que han estat datats amb diferents antiguitats durant un espai de temps de 10.000 anys (entre 3.430 i 13.450).

Segur que en una configuració anterior la cavitat constituïa un excel·lent resguard per hivernar, però com s'han anat aventurant al llarg de tants mil·lennis cap a les parts més profundes, fins anar-se precipitant cada cop mes avall pels diferents pous, és un enigma del que només podem aventurar hipòtesis.  En aquest apunt recollim diversos materials entre els que destaquen un fragment del llibre Cavernes, i un article la revista Le Trou.


Dans le Jura, un gouffre de 200 mètres de profondeur a piégé les ours durant 10.000 ans.
Fragment extret de la Wikipèdia
Urpades

divendres, 4 de març del 2016

Exemples d'espeleogenesi d'acid sulfuric. (SAS)

Les cavitats de gènesi hipogènica descrites inicialment per Klimchouk, han passat de ser un mecanisme excepcional a la constatació de hi ha nombrosos exemples arreu. L'espeleogènesi per l'àcid sulfuric (SAS) i la seva relació amb el nivell freàtic genera unes formes característiques que anteriorment rebien una descripció morfològica cada cop més reinterpretada.
L'article que presentem avui és una bona síntesi de diversos exemples d'un alt valor didàctic.
Agraïm a Jo De Waele el seu permís per accedir a aquest article recent.

Sufuric acid spelleogenesis (SAS) close to the water table: Examples from aouthern France, Austria and Sicily. 
Jo De Waele, Philippe Audra, Giuliana Madonia, Marco Vattano, Lukas Plan, Ilenia M. D'Angeli, Jean-Ives Bigot 6 Jean-Claude Nobécourt,
Geomorphology 253 (2016)


dijous, 3 de març del 2016