diumenge, 11 de desembre del 2016

Miretades Espeològiques (29)

(1983) Dalt de la serra Pedregosa, Cadí.(Urquiza, Miret, fot. Mension) Les moltes plataformes d'absorció superiors de la serra del Cadí no han estat gaire prospeccionades pels espeleòlegs. Els desnivells amb les surgències són considerables. Des de jovenet he sentit a dir que, l'avenc més fondo de Catalunya s'hauria de trobar al Cadí, però ...
... des de la fabulosa, i ja mítica, exploració de la Gouffre de la Sorciére (1964) del SC Saint Pons...
... l'avenc de la zona explorat per espeleòlegs catalans que si sembla més al de la Bruixa...
... ha estat aquest situat a la part alta de la canal Baridana
Eduard Admetlla des de la seva plana del Facebok, Bucear con más de 90 años ens ofereix moltes dades sobre espeleobusseig. Antonio Ballester i ell foren els iniciadors a La Falconera l'any 1953.
Transcrivim des de la plana d'Eduard Admetlla,

Al juliol de 1954 es va entronitzar una imatge de la Mare de Déu de Montserrat a l'interior d'un dels sifons. L'estàtua estava feta de plom fos, plom pertanyent als llastos que van usar els submarinistes. La Falconera va ser sense cap mena de dubte, el primer temple subaquàtic
Ni la verge ni el santuari van tenir prous influències per evitar el desastre ecològic de l'abocador d'escombraries Begues-Garraf. Fins quan el riu subterrani restarà contaminat?
ENDEVINALLA Nº 74

Nova modalitat
El nostre equip tècnic d'investigació està desenvolupant una nova modalitat. Aquesta consisteix en baixar per rius de muntanya sense utilitzar cap tipus de material, només un bastó i vestits amb la roba que s'utilitzava abans per anar a missa els diumenges. Però, hem de posar un nom a aquesta nova modalitat de risc de relliscada i remullada. Quin nom suggeriu?

1.Descens de Barrancs a la Bona de Déu
2.Canoning After Xop-Xop
3.Raid Gimcana Expres o Tallat, o amb Llet
4.Descens de Canons, Minoltas i Nikons
5.Elegance Descending Rivers
6.Apel es Baixa Millor
7.Descens de Bastons en Sec
8.O ... ?
ENDEVINALLA Nº 75
Trogloxens

A les cavernes es pot trobar tanta abundància i diversitat de fauna que els mateixos biospeleòlegs van haver de determinar tres grups generals, segons la relació dels éssers amb les cavernes: Troglobis són els que fan tot el seu cicle vital dins. Troglòfils són els que fan una part important del seu cicle dins, i els Trogloxens són els que visiten les cavernes esporàdicament i ocasionalment, perquè els agrada.
A la foto veiem un exemple d'un grup de Trogloxens a dins d'una caverna. A veure si sabeu dir de quina espècie són?

1.Borinots
2.Espeleòlegs
3.Papellones
4.Cignes
5.Proteus Anguineus
6.Ursus Speleus
7.Cuquetes de llum
8.Llambrics de sota terra
9.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 76

En que pensen els espeleòlegs?
A més del casc, els espeleòlegs duen més coses al cap. Encara que són les espeleòlogues les més ràpides de pensament i disposen d'unes facultats més resolutives, els espeleòlegs també pensen. Com ara el meu amic Mension que desprès d'haver anar i tornat del primer sifó de l'Artiguo Bajo (Escuain) i ficar el nas al segon, es va aturar a pensar ... però en què?

1.En la fredor de l'aigua
2.En l'amor
3.En com s'havia sortit
4.En com tornaria a agafar l'escalfor
5.En el preu del bacallà
6.En on havia deixat la roba seca
7.En ho bé que s'està al llit
8.En el mateix que jo
9.En el mateix que tu
10. I/o ... ?

ANUNCI ECONÒMIC 

Oportunitat! La bescanvio per un bitllet del mateix valor facial, 50 €. No vull guanyar-me res! I aquesta val més que és de metall, no com el bitllet que és de paper i de seguida es gasta o es fa malbé! També la bescanvio per 25 monedes de les noves d'Altamira (25x2€= 50). No badeu! Que me les treuen de les mans!

RESSÒ DE SOCIETAT

Segons ens informa el triple espia, PMP, el company ha rebut, fa pocs dies, un diploma en que se li fa constar que té concedida una medalla. Sembla ser que li van concedir l'any 1977, per unes qüestions dels anys 1974-1975. Però, fins ara no s'havia assabentat de res d'això.
Posats en contacte amb ell ens ha dit que, fa tants anys dels fets que quasi bé no se'n recorda. Però potser va ser perquè va desviar un comboi d'aprovisionament per anar a veure una cova que es divisava a dalt d'un turonet. 
Ens continua dient que, ... li ha arribat massa tard, doncs ja fa anys que es va haver de vendre l'esmòquing i la llotja familiar que tenien al Teatre del Liceu, així que, ara mateix, no sap ni a on se la penjarà, ni tampoc en quin lloc podrà fer l'ostentació...

L'any 1991 el Consell de Seguretat ONU aprovà una resolució per a que en el Sahara Occidental es fes un referèndum per triar independència o integració al Marroc... Doncs sí, ja han passat vint-i-cinc anys i res de res.

Elmír-Eté, condecorat




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.