dimarts, 12 de juliol del 2016

Cuevas de Seso. Boltaña (1)

Avui iniciem una sèrie d’apunts que constitueixen un complement del que s’ha publicat en l’Espeleobloc pels amics de la S.I.E. Montse Roca i Juli Serrano (5.1.2016) i els companys del G.E.B. Jaume Mas i Xavi Fuentes (5.8.2013)... us preguntareu tal com ens preguntàvem nosaltres si tenia gaire sentit reincidir de nou en aquestes modestes cavitats en quant a les seves dimensions.

Certament la veritable importància d’aquest indret és deu al conjunt de treballs relitzats per diversos investigadors coordinats pel Instituto Pirenaico de Ecologia-C.S.I.C. que analitzen primerament l’evolució geomorfològica de la cavitat en relació a l’enclavament litològic/estructural i a la seva relació amb les terrasses del proper riu Ara, i en treballs posteriors les implicacions paleoclimàtiques resultants de l’anàlisi isotòpic de les estalagmites. De ben segur que encara seguirem més etapes en l’estudi i anàlisi d’aquest sistema que es va convertint en una veritable aula/laboratori de la natura on s’analitzen les evolucions del paleocarst com indicadors de l’evolució general del relleu i del clima.

També es cert que la visita, apart de la curiositat per comprendre millor el fenomen espeleològic, és deu a la insistència d’en Antoni Torra com a entusiasta divulgador del patrimoni subterrani del Sobrarbe, i perquè no dir-ho un cert interès pel retorn al passat d’una cavitat que vam topografiar ja fa 50 anys en decurs d’una de les diverses campanyes que els anys 60 vam fer per aquests relleus.

Pels que volgueu aprofondir en el que hi ha accesible a la web, aquí teniu una selecció d’enllaços:


En aquest primer apunt inserim íntegrament a continuació la nota inicial publicada per l'Antoni Ferro al butlletí EspeleoSie (1968) i una selecció dels treballs publicats en diverses revistes científiques per Miguel Bartolomé i col·laboradors (2012, 2013, i 2015).


 La Cueva de Can Seso
Antonio Ferro
EspeleoSie 3 (1968)

Cambios climáticos cortos en el Pirineo central durante el final del Pleistoceno superior y Holoceno a partir del registro estalagmítico de la cueva de Seso (Huesca)
Miguel Bartolomé, Ana Moreno, Carlos Sancho y Anchel Belmonte.
Geogaceta 51, 2012

El papel del piping en la espeleogénesis del sistema endokástico de Seso (Pirineo central, Huesca)
Miguel Bartolomé, Carlos Sancho, Ana Moreno, Ánchel Belmonte, Joaquin Bastida, Mikel Caille, Jaime Mas y Xavi Fuentes.
Geogaceta, 53, 2013


Reconstrucción Paleoclimatica de los últimos 500 años a partir de espeleotemas (Cueva de Seso, Pirineo Central, Huesca)
M.Bartolomé, A.Moreno, C.Sancho, I.Cacho, H.Stoli, L.R.Edwards, H.Cheng, J.Mas i X.Fuertes.
XIV Reunión Nacional de Cuaternario, Granada 2015.
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.