divendres, 1 de juliol del 2016

Coves de Mura, reobertura turística.

Apunt suggerit per en Pau Pérez


"Després de les obres dutes a terme per millorar la seguretat dels visitants i la sostenibilitat per al medi subterrani, el dissabte 9 de juliol a les 10 h tindrà lloc la inauguració de les obres de condicionament de les visites a la Cova de Mura. Durant tot el cap de setmana (dissabte 2 i diumenge 3) hi haurà portes obertes en què s'oferiran visites guiades.

Per a la millora de la seguretat i la conservació de la cova s'han fet obres a l'interior. En una fase prèvia ha calgut fer una prospecció per assegurar que la intervenció no afectava restes arqueològiques. Posteriorment, s'han pogut realitzar les obres de condicionament que, sobretot, han consistit en l'habilitació d'un únic recorregut per fer visitable la cova per a la majoria de persones: s'han fet graons en llocs on el pendent era excessiu i una passera en un tram inclinat. El fet d'habilitar aquest recorregut també farà que la presència de persones no molesti els ratpenats ni malmeti els valors geològics de la cova: les cristal·litzacions d'aragonita acicular i les estalagmites.

També s'han posat punts d'il·luminació amb el doble objectiu de fer-la estèticament més interessant alhora que aquesta millora ha repercutit en la seguretat per als visitants. La llum és de baixa emissió energètica per evitar la contaminació per algues, l'efecte verdet.

Informació pràctica sobre les visites:
La visita comença a les 11 h al Centre d'Informació de Mura. La visita, acompanyada per un guia en tot moment, ja des del Centre d'Informació de Mura, s'inicia amb una caminada per arribar-hi de nivell mitjà d'uns 45 minuts. La visita a l'interior de la cova té una durada d'uns 25 minuts més. Es recomana dur bon calçat, roba d'abric, aigua i barret per als mesos més calorosos.

Cal fer la reserva per a la visita atesa la limitació de l'aforament i per garantir la conservació dels valors naturals de la cova al telèfon del Centre d'Informació: 938 318 375 o bé al correu:p.santllorenc.mura@diba.cat (els dies festius).
Les visites guiades a la Cova de Mura es realitzen dissabtes, diumenges i festius. I per a grups concertats en altres dies i horaris.

Durant l'any 2016, l'acompanyament i la visita de la cova serà gratuït, a partir del 2017 caldrà pagar el preu públic associat a la visita."


L'informe de la Federació Catalana d'Espeleologia
L'amic Salvador Vives en un correu personal, del que li he demanat permís per fer-lo públic m'informa:

...quan ens vam enterar de que "tancaven" per un temps indeterminat la 
cova de Mura, vam demanar a veure si ens podien explicar què hi feien. 

Resulta que l'ajuntament de Mura tenia un "projecte d'adequació 

interna per a la visitació de la cavitat". Assabentada la Federació 
Catalana d'Espeleologia, aquesta va fer un informe en el qual, a part 
d'unes dades històriques, demanava que tinguéssin en compte certes 
qüestions tant per a la bona adequació de les obres previstes com per 
a que les futures visites tinguéssin el mínim impacta mediambiental. 
Aquest informe se li va entregar en mà al director del Parc Natural de 
St. Llorenç del Munt i l'Obac, Àngel Miño, en una visita concertada 
que vam tenir a la Diputació on hi erem l'Hilari, l'Àngel Miño, en 
Ramon Espinac (coordinador de Parcs) i jo. Ens van explicar que 
solament es volia fer uns petits arranjaments a la zona de l'entrada, 
posant uns esgraons, alguna barana i algun punt de llum a l'interior. 
De fet, des d'aquella reunió no s'ha tingut cap més notícia per part 
de la Xarxa de Parcs de tot allò que s'estava duent a terme a la cova 
ni si van fer cas o no de l'informe de la Federació...

Fragment extret de l'Informe i recomanacions
 

Vídeos
Batecs de Natura. Les coves de Mura 2008


Els coleòpters cavernícoles de les Coves de Mura


Enllaços interessants:
http://notesdecamp.blogspot.com.es/2016/04/cova-de-mura-mura-bages.html


2 comentaris:

  1. La reobertura “turística” a la cova de Mura, prevista pel proper dissabte dia 9 de juliol, ha estat posposada fins a nou avís. Una nota de la Xarxa de Parcs Naturals diu textualment:

    “Causes derivades de la impossibilitat de gestionar les visites amb garanties de continuïtat del servei per als visitants, obliguen a posposar la inauguració i les visites guiades a la cova de Mura fins que sigui possible oferir un servei adequat”.

    ResponElimina
  2. Alfred Montserrat Nebot14 de juliol del 2016, a les 19:52

    Dins de la programació de sortides de camp del "XIX Simposio para la enseñanza de la geologia", que es celebra a la seu de la EPSEM de la UPC de Manresa i organitza el GeoParc Mundial UNESCO de la Catalunya Central,la visita prevista per al dissabte dia 16 de juliol a les coves de Mura ha estat anul·lada.
    És de suposar que les causes que han motivat la no apertura turística de la cavitat són les mateixes del comentari anterior.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.