dimecres, 29 de juny del 2016

Neandertals a Bruniquel

Aquests dies la premsa, especialment la francesa s’ha fet ressò d’una extraordinària constatació: els humans ocupaven les coves europees ja fa 176.000 anys!, força abans de l’entrada de l’Homo Sapiens. La datació de les estalagmites trencades i disposades en cercles a uns 300 metres a l'interior de la cova de Bruniquel aporten una prova formal que l’Home de Neandertal mantenia el foc i practicava rituals a l’interior de la cavitat.

La cova va descobrir-se el 1990 quan els espeleòlegs van desobstruir l'entrada i ja aleshores van descriure el cercle format per 400 estalagmites trencades, i rastres de foc. La pregunta era quan ho havien fet, ja que els mètodes de l'època no eren suficientment precisos. Ara la tecnologia aporta com a data els 176.000 anys...fins ara les dates més antigues corresponien a les pintures rupestres d’uns 36.000 anys a la grotte Chauvet.
Spelunca del 1996


Vídeos (selecció)








Realment és una datació extraordinària que ha donat lloc a interpretacions de tot tipus...fins i tot de tant estrafolàries com la següent de caràcter astronòmic!:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.