diumenge, 26 de juny del 2016

Miretades espeològiques (11)

(1976) A Badalona encara que n'hi han afloraments calcaris aquests són molt localitzats i reduïts, així alguns dels que ens vam iniciar a l'espeleologia començaren ficant-nos per les galeries subterrànies de conducció d'aigües. Aquí un qanat de la Sierra de María, Comarca de los Vélez, Almeria. Com que la porta era tancada amb pany, clau i cadena, van d'haver d'entrar i sortir per l'ou! La mina era la de captació i aflorament de les aigües càrstiques per a l'abastiment del poble (Foto. J.Mension)
Començant aquest sègle tots els espeleòlegs de la Federació Catalana d'Espeleologia ens van assegurar i afiliar a la Fédération Française de Spéléologie (?!) Aleshores, les tarifes, prestacions i cobertures de la Mutua General Deportiva no ens semblaven prou correctes! Si haguéssim tingut l'assegurança d'avui en dia, potser, encara hi seriem assegurats a la francesa! Aquesta llicència em va agradar molt, doncs van tenir el detall de posar-nos, abans del nom, monsieur! Que traduït al català vol dir mon senyor!
ENDEVINALLA S/N
Per què en Casteret llençava diaris encesos als pous?

1. Perquè als d'abaix  se'ls havien acabat els llumins per encendre els carburers
2. Per comprovar que no hagués gas metà procedent de les infiltracions dels abocadors
3. Perquè va llegir una noticia que no l'agradà gens
4. Perquè els de sota només que feien que cantar i dir rucades en un to molt alt
5. Perquè els d'abaix tota l'estona s'exclamaven, dient, volem menjar alguna cosa calent!
6. Perquè es va oblidar les tires de magnesi
7. I/o... ?
ENDEVINALLA S/N B
Cóm és diu el casc de guerra que feia servir en Casteret?

1. le Casque
2. Adrià
3. Pelzt
4. Duraleu-Forte
5. Jean Claude
6. Bernardette
7. Pompier
8. Norbert
9. Philippe
10. I/o... ?
(1976) Galeria Canela del sistema de Bor, Cerdanya. Inici de la desobstrucció del final de la galeria tapada per sediments. Es començà amb mètodes subtils, grapant amb les mans i una pala americana...
... desprès ja es considerà que el tap és important i es prossegueix amb eines més contundents, pic i pala. S'han complert els quaranta anys de l'inici d'aquesta desobstrucció, s'han buidat quinze metres de galeries i aquesta setmana encara n'hi han espeleòlegs que continuen obrint el forat! Al sifó de la galeria Badalona, a la mateixa cova, s'inicià l'exploració fa més de cinquanta anys! També resta pendent la seva total exploració.

ENDEVINALLA Nº 39
EL SALT DE L'ESQUIROL

De sempre les tècniques de progressió han estat adaptades, principalment, a les característiques de les cavernes i a la disponibilitat dels materials. A la capçalera de un pou a - 180 m, amb forma diaclasada, on es precipita una important cascada, per la banda més estreta es va fer la instal·lació tan peculiar que veiem al dibuix. Aquesta innovació va ser inclosa a tots els manuals de tècniques d'exploracions espeleològiques i es va utilitzar molt a Catalunya i a Andorra.
Però, on es va fer servir per primer cop?

1.Mortero del Hoyo Saleroso, Cantàbria
2.Cova de la Cascada, St. Miquel del Fai
3.Henne Morte (=Dona Morta), França
4.Cuello Con Ventosa, Cantàbria
5.Reseau de les Dents del Croll, França
6.Avenc dels Esquirols, Ordal
7.Sotano de les Orenetes, Mèxic
8.Gouffre de la Sorcière, Serra del Cadí
9.Avenc de l'Esquirol, St. Llorenç
SOLUCIÓ 39

A la Henne Morte s'arribà a -446 l'any 1947. Competia amb la Trou de Glaz per ser la més fonda del món, ja que els més de 600 de fondària de l'Espluga de la Preta a Itàlia, fets a l'època dels fascios, no s'ho creien gaire.

FOTOS PISPADES A INTERNET (Nova secció)

A finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, el Departament Tècnic de l'Escola Catalana d'Espeleologia feia les reunions generals al refugi de Mont-ral (Tarragona). Eren trobades maratonianes: començaven a la tarda de dissabte i acabaven a les tantes de la nit, per continuar diumenge fins al migdia. Es discutia de tot i amb tant interès que encara ara em pregunto, d'on trèiem les ganes i les forces per exposar, comentar i discutir sobre qüestions relacionades amb l'exploració subterrània? A les fotos, molta paperassa, moltes barbes, algun que altre cigarret però curiosament poques cerveses. (SVJ)

RESSÒ DE LA SOCIETAT ESPELEOLÒGICA (Nova subsecció)

Eleccions president i junta directiva de la FCE, 22 de maig a les 10h. Doncs sí! A les 10 en punt! Aquí, votant la primera! On eren els demès electors? Doncs, al carrer xarrant o en camí cap a la urna! Al final, com vam remenar les paperetes, no vam saber a qui va votar, però en aquest precís moment el vot duia el nom del guanyador, que després va resultar ser el que va votar, o no, doncs no van haver vots nuls ni en blanc
Acte de homenatge a Ramon Canela, 4 de juny. Presentadores del GEB, secretari del Cor de Marina, president de la FCE estrenant-se en el seu primer acte oficial, director del Consell Català de l'Esport, alcaldessa de Badalona, president del GEB i primer president del GEEB. També foren homenatjats M. Rosa Vinyes, Jordi Yherla, Brauli Torres i altres membres i col·laboradors del GEB. Entre el distingit públic es trobaven el dos primers expresidents de la FCE i altres espeleòlegs de molt bona reputació i encara millor tarannà (Fot. F.X. Samarra)

Elmír-Ete


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.