dijous, 12 de maig del 2016

Mina Regia (1).

De nou amb col·laboració amb els companys mineraòlegs, tal com vam fer fa un any en la propera mina Linda Mariquita de El Molar.

En aquesta ocasió amb força anticipació es van fer les gestions per obtenir el permís de visita dirigint-nos a les autoritats locals i gestors del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, centre d'interpretació de la mineria del plom. Concedida l’autorització cadascun de nosaltres vam firmar un compromís exonerant de tota responsabilitat als titulars de l’explotació. Tot i axó, per part de l’administració vam gaudir de la presència de la Gemma Barceló i acompanyant (lamentem no haver anotat el seu nom) que molt amablement participaren en bona part del recorregut subterrani.

L’equip d’aquest dijous 05.05.2016 era format per: Carles Bel, Javier Benito, Dolors Boter, Hilari Moreno, Jordi Perera, Toni Robert, Joan Rosell, "Víctor" i la goseta Duna.
Recordem que aquest conjunt de les Mines de Bellmunt del Priorat és conegut i explotat des de fa segles. La més important de totes les mines era explotada per la societat "Folch y Albiñana", sota la qual es construïren la major part dels edificis actuals. El primer de gener de 1917 se'n féu càrrec "Minas del Priorato, S.A." que rellança l'explotació. Durant la dècada dels anys vint assolí el màxim nombre de treballadors i, d'una manera progressiva s'ampliaren les instal·lacions. Els primers blocs de la colònia foren bastits entre 1915 i 1920, arran de l'ampliació de l'explotació a causa de la major demanda de plom, per donar casa als minaires. 

A partir dels anys 60 minvà la producció a causa de l'encariment dels costos socials i el manteniment del preu del mineral, la qual cosa obligà finalment el 1972 a tancar el pou de Sant Jacinto des d'on s'explotava la Mina Eugènia. Les instal·lacions foren desmantellades, el pou abandonat i actualment roman parcialment inundat.

Al tancament de l'explotació, l'empresa acomiadà els treballadors, que marxaren en una gran majoria, i vengué les cases, que foren adquirides principalment com a segones residències.


La mina Regia forma part d’aquest conjunt i probablement deu d’enllaçar amb l’enrevessada xarxa de galeries a diversos nivells que encara avui podem recorre. Certament que els ensorraments, inundacions parcials fins i tot embassaments penjats en nivells a diverses alçades dificulten el transit, però nosaltres només volíem visitar parcialment tot gaudint del guiatge d’en Carles que tot i desprès de algun tanteig  aconseguir conduir-nos a les galeries dels “aragonits blancs” i després a les dels “aragonits blaus” per tal que pugéssim gaudir-ne i fer-hi algunes fotos.

Fragment extret del Geòtop 309 Mines de Bellmunt del Priorat
La galeria de mina.
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.