dimarts, 31 de maig del 2016

Forat la Bou. Serradell (1)

De nou a la vall de Serradell, per alguns és una novetat, pels altres és el retorn al terreny de molts anys d’exploració. La proposta inicial era tot passant pel Forat la Bou (que visitaríem després) enfilar-nos fins l’avenc de Barbuixell per fer-hi algunes fotos i si calia substituir la corda del sector remuntant que vam deixar instal·lada força anys enrrera.

Però no vam trobar el Barbuixell! Segur que vam estar molt a prop; itinerari, coordenades, records dels que l’havíem visitat feia 20 i 40 anys, descripció recent dels amics Juli i Montse.

Tot va resultar insuficient; esgarrapats i ferits per la “lluita” amb els esbarzers i l’esmicolament del conglomerat, després de dues hores de recerca vam abandonar (per aquest dia) i ens vam acontentar amb la visita del Forat la Bou.

El grup d’aquest dijous 26.05.2016 era constituït per 12 amics: Ricard Alsina, Dolors Boter, Úrsula Garrido, José Hidalgo, Jaume Julià, Lluïsa Mengual, Jordi Perera, Josu Riezu, Toni Robert, Antoni Torra, Manuel Vizuete i "Víctor".

Accés al Forat la Bou
Sortint de Serradell anem cap el dipòsit d'aigua i unes basses tot seguint una mànega negre que va vorejant la sendera. Des de la darrera bassa en enfilem per una canal amb fites que ens condueixen per l'esquerra fins la cavitat. De la mateixa boca neix una torrentera avui seca, però que en altres èpoques a sota mateix sortia un bon cabal d'aigua.

Aproximació al Barbuixell
Presentem unes imatges de la recerca infructuosa de l'avenc.

Visita al Forat la Bou
Aquesta interessant cavitat que sens dubte actuà com a surgència, presenta una galeria que segons els que l'han topografiat té 156m de recorregut. L'atractiu estètic més rellevant és la graderia de gorgs, que resulta esplèndida quan hi circula aigua. 
El recorregut és força còmode i només resulta estret el "tobogan" d'accés a la saleta final.
Al llarg de la galeria, amb restes de conductes superposats i les seves terrasses, trobem mostres de la dissolució diferencial sobre el conglomerat, i dipòsits estalagmítics de diverses etapes, amb empremta d'inundació, fins i tot concrecions d'aparent morfologia subaquàtica. 
Mesures atmosfèriques
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.