Antecedents
És clar que ens trobem amb un tipus de cavitat singular per la seva acurada transformació en cisterna per garantir l'ús d'aigua de la contrada. Tan important ha estat el seu impacte local que ha donat nom a la finca on s'ubica.
Malgrat que la toponímia històrica, especialment la fixada en la cartografia, no s'ajusta al grafisme correcte (potser si que és una aproximació fonètica), resulta evident que el mot Pèlag designa una "tolla fonda en un riu, en un fondal, etc." (veieu el Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana. Vol. VI. Joan Coromines.1995).
Can Pèlags o Pèlacs
L'any 2005 ès començà a treballar 9 hectàrees de terreny de la finca d'acord amb els principis de l'agricultura ecològica i amb l'objectiu de salvaguardar varietats hortícoles i fruiteres en desús, com les faves de tot l'any o les mongetes afartapobres.
Situació
Imatges de la cavitat
Per més seguretat lliguem una corda que com una barana complementa els esglaons d'obra |
Després de la construcció de la porta els nous sediments han reduït la seva alçada |
Un geocaching |
Els mecanismes d'elevació
Tota l'adaptació de recollida d'aigua, les cisternes, etc. tenien un procés mecànic, avui en dia abandonat, amb motors i canonades i estació exterior de bombeig. Aquí us presentem unes imatges dels elements que encara perduren.
Patrimoni Cultural de Matadepera
Com espeleòlegs i muntanyencs estem més interessats en les coves, avencs, roques i cingles, i la seva fauna, geologia, etc, el que podríem dir que constitueix l'essencial del seu preuat entorn natural, però és inevitable que a poc que freqüentem aquests relleus, humanitzats des d'antic, ens interessem pel seu patrimoni cultural. Avui dedicarem el darrer tram d'aquest apunt per fer-vos un tast d'alguns aspectes que entenem relacionats amb aquest indret i el seu topònim.
Ohdigital ha publicat un llibre digital interactiu i gratuït força recomanable, tot i perdent la interactivitat que permet la seva visió en una tauleta, ens permetem presentar-vos en format imatge les pàgines dedicades a Can Pèlags/Pèlacs.
Cercant informacions sobre el mot Pèlags en aquesta serralada he trobat una detallada seqüència de l'evolució del llinatge a Castellar del Vallès per fer un xic de "cultureta" local ens plau extractar en aquest apunt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.