dilluns, 9 de novembre del 2015

Mina gran de Can Palomeres 2.1

Visitem de nou aquesta, ja abandonada explotació minera, de la mina gran de Can Palomeres en el terme municipal de Malgrat de Mar. En aquesta ocasió gaudint del guiatge expert de l’Antoni Torra.

Hi ha diverses raons per considerar aquest espai subterrani com un patrimoni que cal protegir, pels seus valors històrics, culturals, biològics i ambientals, de tal manera que per a la seva visita regular és necessari obtenir la corresponent autorització, tal com ens recorda el veí que trobem al peu de l’explotació minera que ens destaca la vigilància freqüent dels cossos policials en les seves visites periòdiques, (especialment els dijous de cacera) ja que sovint denuncien a qui no disposa de l’oportú permís.

Fetes les presentacions i acreditant-nos com gent assenyada i respectuosa, ens dirigim cap a la mina gran de Can Palomeres.

En aquesta ocasió som sis el companys d’espeleodijous del 5.11.2015: Dolors Boter, Leonor Castelló, Jordi Perera, Toni Robert, Antoni Torra i “Víctor”.

Tot i que només portem una màquina fotogràfica i tant sols un flash operatiu, no ens resistim a fer una bona quantitat de instantànies, tot sabent que la qualitat de les imatges serà justeta, especialment pels gran espais. Per això us recomanem vivament que visiteu l’anterior apunt on trobareu qualitat i composició creativa absent d’aquests nous apunts, que considerem com un complement de l’article anterior.

Situació:

Accés
Aparquem en un eixamplament de la pista
Rebem salutació i advertència del veí que estava ocupat fent feines de fusteria
Maquetes de vaixells a petita escala
Des de l'explanada on s'obren algunes mines prosseguim remuntant una petita canal
En escassos cinc minuts de caminada, arribem a la boca, que roman tancada en part amb un reixat i una porta que trobem oberta.

Destaquem que des de l'anterior visita la major part dels barrots abans verticals, ara substituït per d'altres horitzontals, tal com recomanen els experts per tal de facilitat la circulació de la importat colonia de ratpenats que hi sojornen.

Malauradament ja des d'aquí veiem una extraordinària proliferació de pintades amb esprais de tots colors que evidencien la freqüentació d'aquestes galeries per un creixent nombre de "persones" amb poc respecte pels entorns naturals i la desitjable preservació del patrimoni miner.

Antecedents
Inserim la fitxa publicada en el primer volum del "Catálogo Espeleológico de la Provincia de Barcelona (1961)


...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.