dilluns, 16 de novembre del 2015

Avenc del Bac o de Castellar (Crònica d'una recerca) 1


Oblidada i desapercebuda cavitat en els Cingles de Castellar, per damunt del conegut Sot del Bac (Figaró) i que s'obra al costat mateix de la pista que passant per Can Fàbrega i no gaire mes endavant de dit mas porta a trobar el camí que va cap el Sot del Bac.

Les referències de que es disposava son de l'exploració feta a primers dels anys 1970 per els companys del Grup Espeleològic Pedraforca de l'A.E.P. i que es va publicar en a revista Ildobates Tomo I.
També hi ha  una referència a la cavitat  en l'article "Los Dolichopoda de Cataluña" d'en Oleguer Escolà B. en la pag. 110 de les Comunicacions del Primer Congres Nacional d'Espeleologia a Barcelona (1970).

I darrerament en el Catàleg Espeleològic de Catalunya Volum 4 (2010) d'en Jordi de Valles, pagina 252  com Avenc de Castellar (Sant Martí de Centelles) amb sinònim de avenc del Bac.
El dilluns 26.10.15 un reduït grup dels dijous, va fer un primer reconeixement de la pista i la seva accessibilitat des de la Rectoria o el ajuntament situats darrera de la benzinera que hi ha a ma esquerra de la C17 en direcció a Vic (davant del trencall de Tagamanent), com alternativa al camí que detallaven els companys del Pedraforca i que sortint de Figueró per el Sot del Bac, passant per la masia abandonada de la Miquelona continuaven per el camí que per damunt de les dues germanes  portava als cingles de Castellar.

Passat el pont sobre el riu la pista travessa el pas a nivell (sense barreres) del tren i va ascendint primer en direcció al Mas del Torn (accés tancat amb cadena) i segui per la pista cap al mas de Can Fàbrega (abans d'arribar hi ha un filat per el bestiar al mig de la pista). Les fortes pluges d'aquest dia varen fer aconsellable tornar enrera). 
El dijous 29.10.15 i amb tota la informació disponible en aquest moment i vist que es podia arribar molt proper amb la pista, vàrem sortir amb la intenció de localitzar i fer l'avenc del Bac.

L'equip era format per 8 companys: Dolors Boter, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Manuel Vizuete, "Victor" i Antoni Torra.

Desprès de tot un mati d'intensa cerca sense se cap resultat, repassant i cotejant les dades de que es disposava i fins hi tot de una comunicació telefònica amb el company Jordi Comas, un dels exploradors que varen fer la cavitat l'any 1970, vàrem aplicar les correccions que ens va indicar, no va estar possible el localitzar la cavitat, tot feia pensar que quan es va fer  la ampla i transitable pista que hi ha actualment i que en alguns moments coincidia amb el camí que venia del Sot del Bac i donada la proximitat de l'avenc al camí (ara pista) es quedat totalment tapat.

Durant la cerca es va tenir l'oportunitat de parlar amb els ocupants d'un vehicle que transitava per la pista i que es van identificar com coneixedors de la zona dons portaven molts anys vivint allí i no sabien de cap avenc o forat per els voltants ?

En aquests moments es disposava de dues ubicacions diferents segons es miressin les coordenades geogràfiques i alçades s.n.m. dels dos articles comentats anteriorment.

Transformades les coordenades i traspassades als mapes (Alpina i ICC) actuals es varen donar dos ubicacions diferents i que desprès de validar-les in "in situ" es va confirmar que allí no hi era la cavitat.


Com observació cal tenir present que en el mapa actual de l'alpina no surt la situació del avenc, però en lo que en va  insistir en Jordi Comas era que en el mapa antic si que sortia senyalitzat l'avenc i la seva  situació  era  correcta.

Per tant només ens quedava que tornar un altre dia, havent prèviament consultat un dels mapes antics de l'Alpina.

Recopilació de noves dades i informació 
Procés de transformació de les dades (coordenades geogràfiques dels companys del Pedraforca) a UTM i nova ubicació segons dites dades en l'ortomapa.
I segons el mapa antic de l'Alpina
El dimecres 04.11.15 un molt reduït grup del dijous: Jordi Perera i Antoni Torra, tornen a la cerca del avenc amb la nova documentació, tot i que s'estava força esperançat de poder-ho localitzar amb la informació de que es disposava i essent ja una zona coneguda i molt repassada tampoc va ésser possible el trobar-lo, reforçant la conclusió de que segurament tindria que estar tapat o be per la pista o per la prevenció de caiguda del bèstiar que voltava per l'entorn.

El dijous 05.11.15 un altre reduït grup del dijous: José Hidalgo, Jaume Julia, Manuel Vizuete i Jordi Comas ( aquest últim, coneixedor de la cavitat), varen localitzar l'avenc, mes proper a la masia i tapat amb pedres, donant com a noves coordenades:
Datum WGS 84  31 T  0438567  4620613 .
...continua en l'apunt de demà...

Antoni Torra

1 comentari:

  1. Felicitats per la feina de relocalitzar-lo!! El meu company i jo havíem fet varis intents l'any 2013 sense èxit. Salutacions dels 2 espeleos del Centre Excta. de Castellar del Vallès.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.