diumenge, 2 d’agost del 2015

Necrològica del Dr. Joaquim Mateu

Una fotografia inèdita d'en Joaquim Mateu, a la dreta, amb uns guies, a punt de sortir en un treball de camp. A la cara posterior de la foto i escrit pel propi Mateu hi diu:  La Baña.  Llopis fotografió!  Nuestros burros prestos para partir.  L'autor de la foto és en Llopis Lladó que els acompanyava en l'expedició.
La prestigiosa revista Animal Biodiversity and Conservation que edita el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha publicat en el recentment aparegut nº 38-1 1915, un article del nostre conegut i sempre estimat Xavier Bellés, que sota el títol Joaquim Mateu (1921-2015), tota una vida dedicada a l’estudi dels insectes.

En Xavier exposa amb una literatura molt acurada els 94 anys de l'apassionant vida del Dr. Mateu. Dic apassionant perquè tant pels temps que li va tocar viure com per les seves diferents activitats, aquest relat sembla ser quasi impensable per la seva gran condensació de treball.

En Mateu va estar molts anys treballant a França, un país que l’apassionava, però sempre va estar lligat a la seva pàtria de naixement, ja que després de la seva vida laboral va tornar a la Barcelona que el va veure néixer i si va estar fins al seu final.

Tot i que el títol diu …una vida dedicada a l’estudi dels insectes, la seva primera especialitat era realment l’entomologia, però també va dedicar molt de temps i amb grans èxits, a l’arqueologia, geologia, climatologia, botànica, fotografia artística i de macro d’insectes i també va fer els seus passejos per la literatura escrivint contes i records de les seves “aventures”.

Molts detalls i algunes fotos ja han estat editades en anteriors articles dedicats a Joaquim Mateu, però l’àgil ploma del Xavier ens presenta una crònica molt completa de la seva complexa vida. Sempre que algú torna a escriure sobre un mateix tema va ampliant les dades del personatge, cada dia en coneixem més coses.
Una altra foto inèdita. En Mateu, a la dreta, a Larosi, prop d'Esmara, a la zona de l'Aaiun, Marroc

Tot seguit inserim l’escrit.


Amb el nostre agraïment a Xavier Bellés pel seu interès en el seu amic Joaquim Mateu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.