dijous, 25 de juny del 2015

Rescat a la cova Cuberes


L'accident
El passat dissabte 20.06.2015 uns companys de l’Espeleo Grup Anoia visiten la Cuberes. Son un equip de nou espeleòlegs, que avancen sense cap pressa contemplant la cavitat. Ja porten cinc hores de marxa i és entre el Pou Rodó i La Colada quan al Jordi Carreras se li trenca un tram de cornisa per la que avançaven i és precipita al fons de l’estret meandre, uns sis metres més avall. Com a conseqüència: reb cops per tot arreu amb probables lesions que li impedeixen ser autònom en la progressió; l’extracció serà complicada i caldrà cercar ajuda d’espeleosocors. Son les 15,30h el grup és divideix en dos, cinc resten amb l’accidentat fent-li companyia i el cobreixen amb tot el que tenen disponible per construir un punt de calor. Els altres tres surten a demanar ajuda.

El rescat
A l’exterior, tan bon punt recuperen la cobertura telefònica donen l’alerta (17,54) que mobilitzarà els grups especialitzats de bombers de la Generalitat ( GRAE, GEM) Mossos d’Esquadra, voluntaris cridats per la Federació Catalana d’Espeleologia, i un bon nombre de persones, amics i familiars, que fora de la cavitat també fan tasques de suport.
Assistència medicalitzada, eixamplament de passos extrets, muntatge de cordes guia per la circulació del ferit en civera, etc. i un mínim de 20 hores de feina per extreure l’accidentat a les 18,20 h de diumenge. Finalment trasllat en helicòpter fins l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida on és ingressat a la UCI.
Li desitgem al Jordi el mes ràpid restabliment i ens felicitem per un ràpid rescat, donades les circumstàncies, gracies a una actuació adequada de tots els intervinents en una situació complexa.

Reflexió:
Les noticies de premsa, en general, han estat poc ajustades. La pressió dels medis per publicar amb immediatesa alhora que informen, deformen el succés. En aquests esdeveniments l’ideal és designar un punt d’informació “oficial” i a ser possible que la FCE a través de la seva pàgina web doni les primeres noticies i/o instruccions als federats.
La coordinació dels socorristes, d’acord amb les seves competències i capacitats aconsellen un comandament únic i una coordinació exterior i interior efectiva.
Aquesta caiguda ha ocorregut a poc més de dos kilòmetres de l’entrada en una cavitat que té, de moment, un recorregut de prop de 14... pensem que si un accident succeís a un punt més allunyat amb creixents dificultats (ascensor, sala hermètica, roc dur, galeria perversa, etc.) serien necessaris no hores sinó dies per l’extracció!

Difussió
Tot seguit trobareu uns retalls de diaris seleccionats i vídeos emesos per televisió i premsa en línia.
Agraim especialment a Sergi Muñoz de l’EGAN el seu oferiment per aclarir alguns detalls i la seva autorització per inserir la nota que han publicat el dia 23.06 en la seva pàgina web.

El Periódico 22.06.2015 pàg. 29
La Vanguardia, 23.06.2015 pàg. 32
Vídeos
Telenoticies Nit de TV3 21.06.2015


VilaWeb TV


Nació digital 


Exercici d'Espeleosocors a la Cuberes el 2006


Documentació sobre la cavitat:

En aquest blog’han publicat multitud d’articles sobre la cova Cuberes que hem estat explorant durant decenis, tot seguit teniu els enllaços als que és refereixen a les publicacions:

3 comentaris:

  1. Diuen, diuen, diuen... o és veritat que anys enrrera vau treure un espeleòleg amb vertebres esclafades per una caiguda en el tram de la Colada i que ho fereu el propi equip d'exploració sense civera i sense eixamplar cap pas?

    ResponElimina
  2. És cert. Fou l’abril del 1978 quan s’accidentà la Montse Alfonso caient de dalt de La Colada, uns 6 metres (pràcticament des del mateix punt que l’accident actual). És fissurà dues vertebres lumbars i s’esquinçà un turmell. En aquells temps sense espeleosocors especialitzats la vam treure un tant salvatgement i amb un mínim, mínim de seguretat. L’Olaguer Escolà que hi era present en aquelles exploracions de la SIE va publicar a la Revista Muntanya del CEC un relat on d’entre altres anècdotes explica aquell succés. El podeu llegir en aquestes mateixes pàgines en l’adreça següent:
    http://espeleobloc.blogspot.com.es/2014/07/cova-cuberes-les-publicacions-2.html

    ResponElimina
  3. Felicitar als GRAE dels Bombers, Unitat de Subsol dels Mossos i Espeles voluntaris per la tasca realitzada en favor del company accidentat Jordi Carreras.
    La profesionalitat dels cossos participants i la camaraderia espeleológica s'imposen novament per tal de obtenir un bon resultat.
    Desitjar prompte recuperació al Jordi.
    Excelent post al respecte.
    Salut i espele.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.