dilluns, 13 d’abril del 2015

Avenc de l’Arlà (1)

Visitem l'avenc de l'Arlà al que els companys Juli i Montse li dedicaren uns anteriors apunts molt interessants amb esplèndides imatges que us recomano que visiteu clicant en aquests enllaços:
Fou el 09.04.2015 quan l'equip d'aquest Espeleodijous era format per: Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, José Hidalgo, Jaume Julià, Lluïsa Mengual, Josep Pastor + Martí, Jordi Perera, Josu Riezu, Toni Robert i "Víctor".

Aquesta cavitat ben coneguda i estudiada, ha estat especialment cèlebre per la seva luctuosa història d'assassinat que tornem a reproduir:

Situació
Partim de l’agregat de Les Peces d’Albinyana. Situats en el darrer carrer de la part alta de la població, surt una pista que seguim fins al dipòsit d’aigua on hi ha lloc per deixar els vehicles. Seguint en la mateixa direcció agafem el corriol que va remuntant, tot i que un xic perdedor ja que sovint és divideix, anem trobant alguna fita que confirma la bona sendera. Arribats al coll, anem planejant tot continuant per aquest bosc esclarit i desprès davallem suaument fins localitzar la boca des d’on surt una notable figuera. 
Les coordenades UTM són:
ETR89: X=373402, Y=4568265 i Z=232m.
ED50: X=37496, Y=4568468 i Z=232m.
Cal despenjar-se per la figuera i potser encara mes recomanable instal·lar-hi una corda per baixar el primer ressalt d’uns 4 metres, que ens condueix al vestíbul d’una sala irregular  però de bona amplada per on seguim baixant en pendent sortejant uns grans blocs . Aquesta cambra, la de majors dimensions de la cavitat, està afavorida pel capbussament de l’estratificació, tot i que ja és prou visible la fractura generatriu.  

En el punt més baix un forat entre blocs ens permet accedir a la continuació, que a partir d’aquest punt es converteix en una clàssica esquerda amb diversos replans. De la cota -14 fins la -60 podem considerar-la com una única vertical de gairebé 50 metres però que per seguretat tot evitant els fregaments cal anar reinstal·lant-la.

Al bell mig del “pou” un desplaçament lateral ens situa al replà més gran on podem remuntar un ressalt de 4 metres i baixar novament per l’altre costat on trobem un estret espai però decorat amb un curiós concrecionament multicolor (aquest tram no apareix representat en la topografia).

Mesures i restes
Arrels

...segueix en el proper apunt...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.