dimecres, 25 de febrer del 2015

L'avenc Bonic a l'Ordal (1)

Descobert i explorat per primer cop el 28 d'abril del 1957 pel grup d’espeleòlegs del C.E. Àliga (abans anomenat G.I.E. i posteriorment S.I.E.) fou batejat inicialment com avenc de les Tres Boques (ara en te quatre). Però degut a les seves decoracions litogèniques finalment és va decidir canviar-li el nom pel d’avenc Bonic.

Certament que amb el temps, el seu concrecionament ha estat objecte d’una intensa destrucció, tant pels recercadors de material mineralògic (col·leccionistes o per explotació comercial), com pels vàndals destructors del patrimoni subterrani. 

Amb el temps s'havia oblidat la seva localització exacta. L'augment del sotobosc justament a unes coordenades incorrectes ens van fer dedicar-hi diverses jornades de intents de localització... infructuosa. Finalment gràcies a les precisions d'en Ivan Pèrez (tant en comentaris en aquest bloc com a la fitxa de la cavitat dels companys de l'Espeleoíndex) en Jordi s'hi va apropar de nou i en aquesta ocasió va ser possible retrobar-lo. Gràcies!
Recerca de la cavitat, d'acord amb els diversos itineraris documentats pel Jordi Perera
Ja localitzat, va ser visitat per un grup de l'Espeleodijous el 12.02.2015 format pels següents companys:  Dolors Boter, Pere Cantons, Pere Castells, Manuel Cano, José Hidalgo, Jaume Julià,  Jordi Perera, Toni Robert i Antoni Torra... i com ja resulta habitual en aquestes sortides pel Garraf-Ordal vam gaudir de l'entrepà a Cal Doctor amb la companyia d'en Josep Pastor i el seu fill Martí.

Situació
Nosaltres accedim pel camí carener de Mas Dispanya (en runes) i deixem de costat la desviació que condueix a l'avenc de la Plomada. Continuen uns 250 metres més endavant on trobem una nova sendera a l’esquerra que ha estat desbrossada recentment. Després una forta baixada per aquest corriol arribem a un nou encreuament on seguim pel de l’esquerra i tot planejant arribem a l'avenc Bonic.

L'avenc Bonic
Tot i que la cavitat presenta quatre boques, accedim per la més baixa. El descens es podria fer sense material però per més seguretat instal·lem cordes per anar davallant els dos ressalts de 2 i 3 metres enllaçats per rampes i petites saletes. El darrer tram vertical és un pouet de 4 metres. Tot el conjunt afegint-hi les galeries laterals, suma un recorregut topogràfic de 69 metres. 

Mesures atmosfèriques


...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.