Pels espeleòlegs "veterans" ens costa admetre que es desplegui una gran quantitat de ferralla per facilitar el trajecte esportiu de l'avenc. Però cal reconèixer que aquest important impacte artificial en el medi natural el gaudeixen cada cop més nombrosos grups d'afeccionats als denominats esports d'aventura. El temps dirà si aquesta ferrada contribuirà a difondre l'interès naturalista pel mon subterrani o si serà un episodi més de degradació al servei del que podriem qualificar d'atletisme muntanyenc. No podem compartir, ni estem segurs d'entendre, les motivacions dels companys del GIEM, que en el seu 50é aniversari han dedicat temps, esforç i recursos a la creació d'aquest itinerari. Això potser no caldria dir-ho però respectem el seu treball de recerca local al llarg de tants anys i si han cregut adequat crear aquesta ferrada deuen tenir les seves raons.
Un grupet de l'Espeleodijous el dimarts 23.12.2014 vam fer-hi una visita en aquests dies nadalencs hi érem set: Dolors Boter, Benjami Grañena, Lluïsa Mengual, Jordi Perera, Josu Riezu, Toni Robert i "Víctor".
Vam fer el reagrupament i desdejuni a Montblanc.
Després ens dirigim cap el llogaret de Rojalons (municipi de Montblanc)
Situació del Tossal de les Venes
Seguim la pista fins l'inici d'un camí a la dreta que s'enfila cap el tossal. Trobarem un cartell que indica Via Ferrada novament a la dreta. Però nosaltres vam decidir continuar per l'esquerra fins el cim. Després de tornada comprovarem que anat per l'altra direcció s'agafa un camí més directe, que alternativament s'acosta a l'inici de la via i també ens mena cap dalt del turó, és clar que més curt i per tant més costerut per on la gosseta Duna li resulta un xic més complicat de despenjar-se pels graons que l'accidenten.
Topografia
L'amic Joan Pallisé m'ha enviat les topografies que trobareu tot seguit. Son un avanç del treball que estan efectuant. El dibuix del conjunt de les Esquerdes de les Venes, presenta una orientació a 180º de la topo de l'Avenc Gran.
Clicant la imatge la podeu veure lleugerament ampliada |
"Aquesta cavitat fou descoberta de manera accidental el mes de juny de 1967 després que en Carles Masdeu ens engresques a anar a mirar un forat penjat al salt de la Variella. Després de veure que no tenia continuació ens orientàrem cap el Tossal de les Venes; si bé només arribar al peu del Tossal ja localitzarem diverses cavitats, on ràpidament hi localitzàrem ceràmica i restes prehistòriques, tractant-se d’un poblat amb més d’una desena de cavitats i balmes, entre les que hi destacà la del Duc, que fou motiu d’una excavació que es perllongà durant anys.
En el transcurs d’una de jornades, alguns membres del grup pujaren dalt del Tossal per l’esmentada diàclasi i ens informaren de la localització d’aquest avenc. Pocs dies després endegarem l’exploració del mateix, començant per la part mostrada a la topografia adjunta, realitzada a l’any 1971. durant els anys 1969,70 i 71 foren realitzades moltes exploracions i més d’una dècada després és realitzà una exploració i topografia del sistema en el seu conjunt."
...segueix en l'apunt de demà...
L'espeleogia és la recerca i l'estudi del medi i el respecte a ell mateix. El fet d'omplir de ferralla un indret, fins a l'actualitat poc accessible, no és idoni ni té utilitat, és una agressió i una mostra de poc respecte a l'entorn. Per anar d'aventures tots aquests nous visitants de l'indret podrien anar a Salou i Vil·laseca on hi ha un lloc més adient.
ResponEliminaNo s'acaba d'entendre que una entitat que, en principi, semblava seriosa, com el Club Muntanyenc de Montblanc se li hagi acudit similar actuació, i que paral·lelament el GIEM li hagi donat col·laboració.
ResponEliminaNo crec que n'hi hagi per tant. Ni que totes les cavitats estessin plenes de graons corrugats. Crec que no deixa de ser un cas singular. No ens la hem d'agafar amb paper de fumar.
ResponEliminaBé ho sento però la meva opinió tampoc és gens favorable a aquest tipus d'activitats massificades (curses, competicions, canvis de topònims i altres gracietes) que darrerament proliferen tant en alguns grups. Ara bé, que emplenin de ferralla i cartells les cingleres i pitjor encara les cavitats, per distreu-re al personal em sembla pitjor.
ResponEliminaNomés constatar "l'èxit" que ha tingut la iniciativa perquè cada cap de setmana hi ha cua, i com a la nostra societat de l'espectacle es valora pel nombre de visitants, aviat sortirà a les guies oficials; però que a mi em fa sentir més lluny dels qui ho han muntat i com a mínim espero que no els imitin altres grups !Què i farem, soc de la vella escola!
Per altra banda, vull suposar que els responsables s'han assessorat de quelcom més dels graus de dificultat, de les tècniques i altres proeses... i em refereixo al tema de "responsabilitats civils", atès que orientar una munió de gent cap dins una cavitat tectònica, no sembla el més assenyat i vist la judicialització de la nostra societat, ves a saber què pot passar.
Lluís, els pobres Troglocharinus -no sé com posar-ho en cursiva- de fa uns mesos deuen estar ben acollonits, si és que no han migrat ja.
Com sempre felicitats als amics de l'Espeleobloc.
si que sou de la vella escola si, disposats a creure que qualsevol cosa que s'aparta d'allò que s'ha fet sempre és "demonitzable".
ResponEliminaPerò, darrere les vostres crítiques hi ha algun argument? alguna espècie amenaçada? algunes estructures o formacions en perill? algun possible conflicte entre espeleos i ferrataires?
sincerament, crec que si no s'hagués creat la VF ni tant sols aquest post potser hagués existit mai doncs tampoc es tracta de cap cavitat d'interès... (clar que potser és que jo no ho se apreciar)
amb això no vull dir que vull que tots els avencs s'omplin de graons, però en aquest cas no ho trobo pas malament...
salutacions!