dilluns, 17 de novembre del 2014

Avenc de Carles V (1)

Visitat per un equip de l'Espeleodijous el 30.10.2014, format per: Dolors Boter, Pere Cantons, Teresa Hernàndez, José Hidalgo, Jaume Julià, Miquel Nebot, Jordi Perera, i Toni Robert. .

Situació i accés

Antecedents històrics
En Lluís Porta i Massana, que dedicà diverses jornades a visitar les cavitats del Montmell, fou el que primer que explorà espeleològicament l’avenc de Carles V el 14.08.1933. 

En el relat que inserim a continuació explica que cap als anys 1830 a 50, un grup de bandolers dirigits per Pau Manyer de la Bisbal del Penedès, organitzaven segrests de persones adinerades de la comarca i les baixaven amb corda fins al fons de l'avenc. Obligant-los a escriure als familiars per aconseguir el rescat.  Diuen que en alguna ocasió que algun segrestat havia pogut fugir en ser descobert pels vigilants, l'havien llençat pou avall. 

Aquest bandoler comandava un dels grups carlins que actuaven per la comarca del Penedès durant la Guerra dels Matiners, seguidors del pretendent carlí a la corona en Carles V i d'aquí es deriva el nom de la cavitat Es probable que la denominació popular d’avenc de Cal Rosquin intenti fer oblidar aquesta història gens edificant.  

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.