dimarts, 23 de setembre del 2014

Presentació Cova Lachambre. El llibre.

El passat dijous 18.09.2014 vam tenir l’oportunitat d’assistir al Centre Cultural Barradas de l’Hospitalet on el Col·lectiu Conflent Subterrani va fer la primera presentació del seu llibre sobre la Cova Lachambre.
 Després del protocol·lari parlament dels presidents (FCE, Centre Cultural, Club Muntanyenc l’Hospitalet) en Joan Borràs en nom del Conflent Subterrani i veritable pal de paller d’aquest equip, ens explicà el desenvolupament dels seus treballs i les oportunitats que tot i la “crisi” han sabut aprofitar per aconseguir el finançament necessari per tal de publicar aquesta singular obra, que constitueix una continuïtat amb l’anterior llibre publicat sobre la Cova de Fulla-Canaletes, i tal vegada pugui tenir una tercera obra que reculli els seus treballs actualment en marxa sobre la veïna Cova d’en Gorner.
No cal dir-ho, un carst excepcional amb una vuitantena de quilòmetres de desenvolupament subterrani, que ha vist la llum gràcies a la constància i la bona feina d’un equip d’espeleòlegs extraordinari. És un veritable orgull comptar amb aquests companys apassionats que sense defalliment, al llarg dels anys, han cristal·litzat una tasca admirable, de gran qualitat topogràfica i fotogràfica, que prestigia l’espeleologia catalana. Moltes gràcies.

Situada al Conflent, la Cova Lachambre, amb els seus 26,8 km de recorregut constitueix actualment la cavitat de major desenvolupament de Catalunya. La riquesa de les seves formacions litogèniques han merescut que sigui una localitat catalogada com a patrimoni natural per la UNESCO. Per la seva preservació i conservació, l'accés està fortament protegit i només és permet un régim mensual de visites controlades.

La presentació
Audiovisual d'imatge, so i fragments de vídeo d’uns 20 minuts de durada.

El Llibre
Editor:
Institut Català de Recerques en Ciències Socials. Universitat de Perpinyà.
Biblioteca de Catalunya Nord. XV Terra Nostra 2014.

Autors:
Col·lectiu “Conflent Subterrani” http://conflentsubterrani.org/ca/colectiu/index.php
Conflent Spéléo Club de Prada

Títol:
El Conflent Subterrani
Cova Lachambre

Redacció, dibuix, disseny i maquetació:
Joan Borràs

Format:
30,5 x 21,5 x 2,3 cm
Pes 1,8 kg. 

Preu:
30 euros

Contingut:
Enquadernació en cartoné i cosit.
300 pàgines 
878 fotografies (25 fotògrafs)
89 dibuixos i topografies

Com annex s'ens va obsequiar amb una topografia/pòster 84x58 cm.
Agraïnt l'amable autorització d'en Joan Borràs us presento una petita selecció d'imatges escanejades per tal que tingueu una primera visió de l'estructura de l'obra.
Detall de la qualitat del dibuix topogràfic
En resum, imatges i topografies de detall de gran qualitat, descripcions exhaustives, etc. un compendi documental complertisim que permet valorar l’extraordinària magnitud del fenomen estudiat, i que als que la coneixen podran reviure-la amb plenitud tot gaudint de la qualitat dels materials aplegats, i  pels que físicament no hem tingut encara l’oportunitat de visitar-la restem subjugats pel que s’ens mostra i fem volar la interpretació tot omplint l’exquisit buit que deliberadament els autors han deixat disponible per tal que el futur permeti que els diversos especialistes puguin anar estudiant els múltiples aspectes d’aquest valuós patrimoni subterrani que han posat al nostre abast. 
Enhorabona i moltes gràcies!


3 comentaris:

  1. Perdonar que utilice este espacio pero hace tiempo que busco un primer librito publicado por la Federación Española de Espeleologia con el titulo Descenso Deportivo de Cañones que ya no aparece en la web de la Federación y creo que era una obra pionera (años 80) con autoría de la SIE. ¿Porqué en la bibliografia sobre los inicios de esta actividad en España se excluye esta obra? Supongo que como alguno de los autores de este blog estuvieron implicados podrian dar una explicación y mejor si pueden reproducirlo. Muchas gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. efectivament es posible que va ser el primer llibre sobre el tema (el victor va ser un dels principals en la seva realització)
      pau

      Elimina
  2. Tot un esdeveniment grandiós, el llibre, la presentació, la projecció, pels apassionats de les meravelles subterrànies: UN GRAN LLIBRE.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.