dissabte, 6 de setembre del 2014

L'avenc Buidat (Sitges)


Aquesta petita i alhora singular cavitat fou descoberta pels companys del GEFOMA el 1977 quan només feia un metre i mig de fondària. Tot seguit s’inicià el buidatge que fou reprès el 1982 pel Centre Espeleològic de Cervelló i posteriorment el 1999 per la SIE del CEA. (consulteu la corresponent fitxa de cavitat a l’Espeleoíndex)

Esperonats per en Francesc Rubinat, veritable entusiasta del buidatge d’aquesta cavitat, vam tenir ocasió de participar en dues jornades dels treballs d’extracció d’aquesta etapa.

Situat en la peneplana del pla del Vinyals-Pitxot, enfront mateix de la Pleta, i en el vessant dret de la vall seca anomenada Fondo del Pla de Querol prop de la confluència amb el Fondo del Pla del Senyal.


Es tracta d'un pou, que a mida que l'anem buidant, ens mostra un aspecte gairebé cilíndric a l'inici amb les parets polides, amb tendència meandrificada. Els materials que reomplien l’avenc eren blocs, generalment cantelluts, amb escàs reompliment argilós, talment com si haguessin estat abocats des de l’exterior. Analitzant la situació topogràfica de la cavitat, sembla que la causa probable d’aquest esbadregall subterrani, és un arrossegament en gran part corresponent als acarreigs provinents de la propera riera en un moment anterior del seu encaixament, quan el nivell es corresponia amb la cota d’altitud de la cavitat.

Només una difícil anàlisi geomorfològica de detall ens permetria dilucidar si és correspon amb el primitiu procés de carstificació del peneplà que s’atribueix al Miocè. 

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.