dimarts, 19 d’agost de 2014

Blog de l’avenc Montserrat Ubach


Els companys de la Comissió Protecció Avenc Montserrat Ubach, m'informen de la creació d'aquest blog i m'envien uns documents per tal que vegi la conveniència de contribuir a la seva difusió.


Celebro la creació d'aquest nou blog dedicat a una cavitat tan interessant, un lloc on trobar tota la informació disponible sobre l'avenc... i potser també per estimular als espeleòlegs i estudiosos en la seva protecció i en el necessari aprofundiment de les seves característiques. Desitjo que aviat passi aquesta malaurada etapa d'entrebancs i discussions interessades que fan consumir temps i energies per centrar-nos en el coneixement del ric patrimoni espeleològic català.

No dubteu en visitar periòdicament aquest bloc i en la mesura que us sigui possible col·laborar-hi per tal que sigui l'obra de referència que és mereix l'Avenc Montserrat Ubach.

Tot seguit trobareu els documents rebuts i unes còpies de pantalles, que us permetran un primer tast sobre els seus continguts actuals.

Documents
Imatges de les pàgines del blog
9 comentaris:

 1. Algú pot aclarir si es necessita permis per explorar l'avenc i si està instalat amb spits o parabolts.
  Gracies.
  Toni.

  ResponElimina
 2. Tambien se puede consultar otra pagina web dedicada a esta cavidad, con el nombre de Bofia de Torremas a http://bofiadetorremas.wordpress.com/2014/07/16/bofia-de-torremas/

  ResponElimina
 3. Si la cavitat es tan important com es que encara no s'ha publicat un estudi actual. O si existeix on es pot trobar.
  Toni

  ResponElimina
 4. He mirat la web de la Federació i no apareix cap cavitat amb regim especial de visites, el que no vol dir que no existeixen sino que no ho tenen al dia.
  http://www.espeleologia.cat/index.php/cavitats-catalanes/amb-regim-especial-de-visites

  ResponElimina
 5. Si, realment es molt interessant el blog http://bofiadetorremas.wordpress.com/ que pertany al propietari del terreny on hi ha l’avenc Montserrat Ubach. La persona que sense ser espeleòleg ni tenir cap qualificació especial controla les visites dels espeleòlegs fent servir uns eslògans “Regulem l’exterior i protegim l’interior” que sonen molt be però que nomes volen amagar la realitat.

  I aquesta realitat es forçar als espeleòlegs a hostatjar-se en la seva casa de turisme rural, és a dir, obtenir un rendiment econòmic il•lícit de l’explotació del subsòl, que no es d’ell, perquè pertany a l’estat. A controlar qui deixa baixar com li passa pels nassos, a anul•lar-nos la visita el dia abans que “ens havia autoritzat” perquè resulta que uns “clients” hi volen anar i li paguen, i a amenaçar-nos en que si “no ens portem be” ens tanca l'avenc.......

  Aquest bloc comença amb una edició antiga del mapa d’Alpina on veureu la paraula “Bòfia de Torremàs”. El propietari ha retallat acuradament el mapa per que no es vegi el nom de l’avenc Montserrat Ubach. Aquest inici ja ens dona una idea de amb quina mena d’arguments recolza aquest home les seves opinions.

  A continuació apareix una imatge d’un document del 1593 amb el que aquest propietari intenta demostrar que l’avenc ja era conegut des d’aquesta època, tot i que ell ja sap perfectament que aquest document no diu res d’això, com han demostrat els experts de la Universitat de Barcelona i que ha publicat la Federació i com ell mateix o qualsevol persona que entengui el català pot deduir nomes llegint-se’l.

  I a continuació, aquesta persona que mai ha baixat cap avenc i que ens acusa als espeleòlegs de vàndals, espoliadors, bruts, trencadors d'estalactites i gamberros, ens vol explicar el que hem de fer per conservar les cavitats o, per exemple, la inexistent colònia de ratpenats, quan la mateixa Generalitat li fa treure els cartells de prohibit el pas perquè entre altres coses l’accés no suposa cap perill per la fauna de l’avenc.

  Però el mes divertit del blog es el que segueix a continuació: N’hi ha una aportació real d’una persona autèntica, l’espeleòleg David Poca, habitual defensor del propietari i de les seves tesis (amb tot el seu dret, nomes faltaria). I a continuació un seguit d’aportacions d’una sèrie d’aparents admiradors...... que es nota clarament que son el mateix propietari! Algunes son ofensives com ja ens te habituats aquest personatge, fins a un nivell tan ridícul que no es mereixen cap contestació, però la mes patètica i amb la que riureu mes es la d’un suposat advocat amb el que el propietari aprofita per atacar..... a la seva pròpia família! Us imagineu un advocat escrivint aquestes bajanades?

  Per cert que aquesta actitud d’inventar-se personatges i noms per defensar les seves teories no es inhabitual en aquest propietari. Ja ha fet alguna intervenció amb algun alias en aquest mateix EspeleoBlog i , si encara voleu riure una mica mes, llegiu a la seva web www.casacavallera.com el capítol “Opinió”. Mai haureu vist tantes i tant magnífiques opinions sobre un mateix hospedatge sense cap comentari mínimament crític o negatiu!.

  Totes les opinions son respectables, però quan algú necessita recolzar-les amb mentides, manipulacions documentals i insults, tot el seu discurs es desprestigia.

  Podria signar amb el meu nom, però, mira, faig com ell, i m'acomiado estil "Cavallera":

  Anims Joan! No deixis que aquests garrepes que no volen pagar t'amarguin el dia!. Nosaltres ens apuntem un altre cop a baixar l'avenc. Si us plau, prepara'ns uns bolets i uns 8 ratpenats, que volem fer fotos. Salutacions, Maite, Irene, David, el gos Pepitu, Paqui, Toti, l'advocat i els mil espeleòlegs mes que venim cada any.

  ResponElimina
 6. Vaja dons a mi me ha censurat el meu comentari el Sr Pujante Me agrada el talant democratic de certs terrantinents
  Captain Garfio

  ResponElimina
 7. Ya posats amb el tema exposo aqui el comentari que vaig escriure i me han CENSURAT :
  Be per la meva modesta opinio crec deixant a part la toponomia del lloc el cual desde sempre ha sigut un motiu de enfrentament per part tambe del colectiu entre clubs No crec pas que sia de una importancia generica nombrarla de una manera o del altre personalment la denomino segons com me plasqui Hi a dies que per mi li nomeno montse ubach i altres bofia de torremas Lo just seria crec yo La bofia de torremas o Avenc Montse Ubach
  Per la part de las regulacions de les visites tothom te dret a protegir els bens mobles de pertinencia particular i en sembla be que es faigui un petit control del pas de les visites de la cavitat Pero en sembla fora de lloc el arbritatge interesat el cual es dona per part de la propietat Negativa a concedir permis sense ser client ( habitual o no habitual ) de la casa rural El cual crec que el permis tindria que esser totalment altuista per part de la propietat Per altre part si que hi hagut una serie de actes vandalics dins la cavvitat en questio en mes referencia a la poca sensivilitzacio dels altres temps en esser de us comu la expoliacio de espeleotemas i pintades i grafitis pero que en dia de abui en tant el colectiu te mes sensivilitat en aquests casos i en atres casos es mes que improblable certs fets que vostes exposa anteriorment : brossa dins la cavitat ; solapament de exploracions,destroza de espeleotemas i etc
  Cordialment Captain Garfio o Tambe: Jordi Coma

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo també vaig publicar una nota al blog del Sr. Pujantell i, passats uns dies va desaparèixer. També feia referència a lo injust de donar permís només als que feien servir la seva casa rural, pagant, és clar. Antoni Martín

   Elimina
 8. Observo que al caso del avenc Montserrat ubach se está llegando a complicar cuando todo deberia ser más sencillo. Por mucho que antiguamente los lugareños le dieran un nombre a la cavidad, quien verdaderamente lo dieron a conocer fueron los que lo descubrieron espeleologicamente por allá los años 60 y por lo tanto el nombre que le pusieron es el que vale. Es absurdo ahora quererlo llamar por otro nombre cuando todo el colectivo espeleológico lo llama Montserrat Ubach.
  Y en cuanto a su exploración lo más lógico seria ir directamente a la sima, respetando naturalmente el entorno pero sin tener que dar explicaciones a nadie. No creo que el dueño sea capaz de ir a examinar quien va allí y luego llamar a los mosos. Y si lo hace, ¿que podria pasar? el subsuelo no es del dueño de la finca. Y no vale la excusa de que se pasa por su propiedad, pues todo quien va de excursión, por el sitio que sea, pasa por propiedades, privadas o públicas, y no se va a estar pidiendo permiso a cada uno.
  Tambien creo que quizas es un poco exagerado tener que crear una comisión especifica para proteger la cavidad (no dudo que cargada de buena fe) para defender una cosa que está muy clara .

  Luis Vázquez
  Hospitalet

  ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.