divendres, 13 de juny del 2014

Accident a -1.000m

Fou el passat diumenge 8 de juny, quant la caiguda d’uns blocs a -980m de fondària impactà al veterà espeleòleg alemany de 52 anys Johann Westhauser. que juntament amb altres dos companys exploraven l’avenc de Riesending-Schachthöhle als Alps de Bavaria prop dels límits amb Àustria.
Les ferides sagnants al cap, tot i que no posen en perill la seva vida, no li permeten la progressió autònoma pel que s’està preparant una complicada operació de rescat.  En haver recuperat la consciència podrà col·laborar en la seva extracció.
L’Espeleo Socors Alemany Bergwacht Bayern , juntament, amb el suport dels Suïssos, Italians, Austriacs, etc. que ja estan en el lloc, planegen una operació de llarga durada, probablement d’uns sis dies amb cinc bivacs successius que caldrà equipar i avituallar. Una tasca de condicionament a -400 i un altra a -700 s'està en vies de realització per diversos equips. 
Una de les dificultats preocupants era com fer-hi arribar un metge amb la condició físico-psicològica suficient, No hi ha dubte que aquesta capacitat sols està a l’abast d’un reduíssim nombre de facultatius.
Finalment, fou ahir dijous 12.06 -quatre dies després de l'accident- que un equip amb dos metges, un italià, i l'altre austríac que estava bloquejat als -700, ja estan amb el ferit, condicionat-lo adequadament a l'espera que és pugui iniciar l'operació d'evacuació. 
Hi ha establerta una comunicació de text tipus "xat" amb la superfície, i s'està instal·lant una línia telefònica addicional.
Cal entendre les notables dificultats de l’itinerari subterrani obligat, amb nombrosos pous (60, 180, 40, 60, 80, 150, E30, etc.) i passos diversos a través d’un itinerari complex d’uns 3.500m. de recorregut. Una idea de la dificultat: el company de l’accidentat, expert i coneixedor de la cavitat, que donà l’alerta, invertí 13 hores per sortir fins la boca.  
A l’espeleobloc podeu trobar un article sobre aquesta cavitat a: 
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2009/11/riesending-schachthohle-el-primer-1000.html

Noticiaris en alemany:













La premsa internacional està seguint dia a dia aquesta operació de rescat, caldrà estar amatent.
http://www.chiemgau24.de/news/bayern/marktschellenberg-hoehlen-drama-riesending-schachthoehle-untersberg-forscher-transportfaehig-3625913.html

Els nostres millors desitjos per l'èxit d'aquesta excepcional operació de rescat espeleològic internacional..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.