dijous, 15 de maig del 2014

Avenc del Club (1)

Fou dimecres 30.04.2014 quan un grupet de l'Espeleodijous vam anar a l'avenc del Club (Matadepera) , baixant per la via de la Bustia que era ben coneguda per l'amic Antoni Torra, tot i que aquest curt-circuit no hem sabut veure'l dibuixat en cap de les topografies que hem consultat. L'equip d'aquesta jornada era format per: Pere Cantons, Úrsula Garrido, José Hidalgo, Jordi Perera, Antoni Torra i "Víctor" que vàrem fer una visita parcial fins les estretors més exigents.

Situació:
Des de la zona d'aparcament senyalitzada de Can Robert, utilitzant dreceres i finalment la pista que mena a Can Pobla, a peu invertim uns 30 minuts fins arribar a la cavitat. 

Apunts històrics
L’avenc del Club, és una de les cavitats clàssiques del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, fou descoberta per Josep Mª Cuadras el 1906 quan, anant de cacera el seu gos gratava en un cau tapat per pedres.   
Explorat per primera vegada l’onze de desembre de 1907 per membres del Club Muntanyenc (J.M. Có, J. Montllor i J. Colomines), que decidiren dedicar el nom de la cavitat al Club.

El 1952, el G.E.S.-C.M.B. explorà el Ramal-2 (via G.E.S.), que es desenvolupa a un costat del pou principal.

El G.E.T.I.M., de Sabadell, l’any 1964 troba la continuació vertical després de realitzar una desobstrucció i superar un estret laminador, arribant al fons de la cavitat, punt al que assignen una fondària de -115 m.

La topografia realitzada pel G.E.S.-C.M.B., (1968) dóna una fondària total de 90 m.
Extret i adaptat del "Catálogo Espeleológico de la Provincia de Barcelona" II (1974)

Un nou aixecament del S.I.S.-C.E.T. (1974) tot i mantenint la mateixa fondària, com podreu veure en la imatge lleugerement adaptada que inserim, presenta un major detall.

La cavitat
Potser fou una exagerada precaució, però com que no s'hi va quedar ningú a la boca i el camí força freqüentat passa molt a prop, vam considerar convenient baixar les motxilles a la base del primer pou.

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.