dijous, 20 de febrer del 2014

Mines de Cercs i Peguera (6)

...continua del post d'ahir...

Peguera 
El nucli de Peguera pertany al municipi de Fígols i es tracta d’una antiga colònia minera situada a 1.701 metres d’altitud, a la capçalera de la vall de Peguera, entre els rasos de Peguera, al sud, i la serra d'Ensija, al nord. Actualment no hi viu ningú, però és una zona de pas i de visita de múltiples excursionistes, i de pastura de bestiar.
El multimilionari xeic àrab Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum, membre de la
família Al-Maktoum, que governa els Emirats Àrabs des del 1830, va comprar Peguera l’any 2003 per 3,6 milions d’euros (gairebé 1.800 hectàrees) amb la intenció de fer-hi un hotel, convertir la zona de l’església romànica de Sant Miquel en un centre interpretació de la natura, i restaurar la vintena de cases enrunades per convertir-les en apartaments per llogar.

Campanya Salvem Peguera

Caracremada
Sobre les cases hi ha el roc de Peguera, on hi hagué el castell de Peguera.. L'abandonament de les mines de Fígols contribuí al despoblament gradual de Peguera. En aquest poble nasqué Ramon Vila Capdevila, (1908-1963), maquis català. conegut també amb els sobrenoms de Caracremada, Passos llargs i Capità Raymond, va ser un anarcosindicalista de la CNT durant la Segona República Espanyola, col·laborador de la resistència francesa durant la segona guerra mundial i el darrer maquis català que lluità contra el franquisme. Va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement del medi geogràfic que li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim franquista. El 7 d'agost de 1963, a les 12:30 de la nit, va caure mort per les bales de la “Guàrdia Civil” en una emboscada prop de la masia de la Creu del Perelló, entre els termes de Castellnou de Bages i Balsareny. No va tenir ni temps de disparar. Fou enterrat a l'exterior del cementiri de Castellnou de Bages, sense creu ni referència, oblidat entre les fulles.


Poema visual d'en Guillem Fusté
Peguera, una porta enmig del cel

.

...segueix en l'apunt de demà...

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.