diumenge, 16 de febrer del 2014

Mines de Cercs i Peguera (2)


El Museu de les Mines de Cercs, dedicat monogràficament al carbó, és un museu de tècnica i d'història i, al mateix temps, vol ser un centre d'interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'Alt Berguedà. Avui, l'activitat minera a la comarca del Berguedà ha desaparegut, per això el museu es defineix com un centre d'interpretació que relaciona la tècnica i la història. 

L’exposició permanent
L’entrada de pagament ens permet visitar tres espais:
1.- El carbó, l’explotació, les infraestructures mines, el transport i el procés de classificació, previ al seu ús com a combustible domèstic o industrial.
2.- La vida quotidiana a l’antiga mina en la colònia minera de Sant Corneli i els seus habitants a partir de l’esbarjo, el treball de les dones, l’escola, el dispensari i l’empresa, els miners i les seves reivindicacions laborals. S’inclou un espai que reprodueix l’habitatge d’un miner.
3.- Visita a la mina de Sant Romà. Recorregut de 450m de galeria, d’entrada amb un trenet, i sortida a peu amb parades amb reconstruccions de les tasques a la mina.

L'espai exposició
L’aïllament respecte a qualsevol nucli urbà proper, la manca de comunicacions i la necessitat de tenir mà d’obra estable obligaren a J.E de Olano a construir habitatges i serveis bàsics per als miners.
L’empresari no va dubtar a aplicar en la seva explotació minera el model, ja plenament desenvolupat, de les colònies tèxtils, les quals ja funcionaven a la comarca del Berguedà i en altres llocs de Catalunya des de 1858.
Proporcionant als miners i ales seves famílies habitatge i els serveis més indispensables(forn de pa, cantina, església i escola) s’aconseguí posar fi a l’absentisme laboral característic d’aquestes zones rurals i de muntanya on els miners, com en altres zones mineres de l’Estat espanyol, eren també pastors, ramaders i pagesos.

L'habitatge del miner 

Projeccions
Entre les projeccions audiovisuals que podem visualitzar, destaquem l'apartat la "mirada tactil" destinat als que tenen alguna discapacitat. Inserim una presentació amb signes pels sords.



Vídeo d'en Jordi Pons


...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.