divendres, 17 de gener del 2014

Les mines de Vilassar

 Fou el passat 21.11.2013 que com passa de tant en tant, un grup de l’Espeleodijous (Dolors Boter, José Hidalgo, Jordi Perera, Toni Robert, Toni Torra i “Víctor”) vam anar de “mines”. En aquesta ocasió l’objectiu era visitar el Museu de la Mina Vella de Vilasar de Mar i recollir informació per una incursió futura a les soterrades galeries de conducció d’aigua.

És tracta d’un museu altament recomanable, tant per la documentació històrica i per les seves instal·lacions, com pels materials exposats, els suports pedagògics de qualitat, i sobre tot,  per l’excepcional guiatge que vam rebre d’en Feliu.


Ca l'Eudald és la seu del Museu de la Mina Vella. Antic molí hidràulic construït el 1806, ha estat restaurat i condicionat com a museu. És obert al públic des de l'any 2000.

La visita s'inicia al pati del museu on hi ha l'Estació Meteorològica de Vilassar de Mar. És la número 48 del Servei de Meteorologia de Catalunya i és completament automàtica. Seguint la visita exterior, tenim accés al Pou de ca l'Eudald, que és un dels vuit pous que donen servei a Vilassar de Mar. Amb tres metres de diàmetre és el més ample del poble, la seva fondària és de quaranta - cinc metres. Al costat mateix del pou podrem veure les plaques solars d'una petita central de producció d'electricitat.

Abans d'entrar a l'edifici del museu, encara ens falta veure com arriba l'aigua dels pous i de les mines. Aigua que ha de ser subministrada a la població. Això ho veurem en la caseta del trastejador

La col·lecció permanent del Museu de la Mina Vella està exposada en cinc sales. A la planta baixa s'hi pot apreciar la història de la companyia d'aigües (una de les mes antigues de l'estat) i com es fa la distribució de l'aigua a Vilassar de Mar. Desprès de veure la planta baixa, la visita ens obliga a baixar cap als antics soterranis del molí. En el primer hi podrem aprendre com es construïen els pous i les mines que actualment encara donen servei a la nostra població. El segon i tercer subterranis corresponen a l'espai de l'antic molí hidràulic. Si baixem fins al t ercer podrem veure l'antiga mina de desguàs, actualment seca, de prop de tres - cents metres de llargada”




Materials didàctics a disposició de les escoles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.