dimarts, 7 de gener del 2014

Fotografiant una cova a l’Aude. França

Una vegada mes, amb l’organització d’en Josep Herrerías,  torno al sud de França a recórrer una cova amb un atractiu riu subterrani,  famosa per la gran bellesa que li dona la seva abundància i varietat d’espeleotemes. Una cova de la que -això ja comença a ser un costum- tampoc puc dir el nom, tot i ser molt coneguda, perquè si ho digués no podria publicar les fotos, i això després de fer una bona autocensura i amagar totes les fotografies de llocs que facilitarien la identificació de la cavitat. Una cova  que jo només coneixia per un parell de pàgines amb boniques fotos al magnífic llibre d’en Víctor FerrerGrandes Cuevas y Simas del Mediterraneo (Languedoc  y Rouerge, Francia)”. http://espeleovictor.blogspot.com

Es tracta d'una cavitat d’onze a dotze kilòmetres de recorregut i juntament amb altres fenòmens propers està inclosa en una “Reserva Natural Geològica”, protegida i d’accés reglamentat per la Llei francesa (Decret de 17 d’agost de 1987). Els seus impulsors  l’han classificat com una de les 20 a 30 cavitats de França excepcionals que cal defensar especialment (jo penso que exageradament).  I s’ha considerat que calia estendre la figura protectora cap a tot l’entorn superficial per la seva interacció amb el mitjà subterrani.

La boca d’entrada està situada a pocs metres del mateix aparcament a la carretera D118 que també es fa servir per anar a la Grotte d’Aguzou  (http://www.grotte-aguzou.com), prop del poblet d’Escouloubre al Departament de  l’Aude, a 220 Km de Barcelona pel túnel del Cadí i Puigcerdà. Per protegir el seu ric ventall de formacions està tancada amb tres portes consecutives i només es permet una visita mensual, restringida a grups reduïts d’espeleòlegs i amb un guia obligatori, que cal reservar amb mesos d’anticipació.

En Josep s’ha encarregat com sempre de fer les gestions oportunes. Ens ha convidat a uns pocs privilegiats i aquí ens trobem, dissabte 14 de desembre, amb en Félix Martínez que ha vingut de Madrid especialment per aquesta visita; Prudenci Gatell, un expert en minerals de Barcelona; Manolo Luque, veterà espeleòleg i guia professional a la Cova de Vallgornera (Mallorca); Raúl García de Saragossa; el fotògraf Luís Moya de Iruña i la Bea Gómez de La Rioja .  El guia és l’inefable Philippe Moreno, Conservador de la Reserva, que també és el professional responsable de les visites organitzades a la propera Aguzou. http://espeleobloc.blogspot.de/2013/05/aguzou-lamour-den-herrerias.html
Una xarxa subterrània amb aquest nivell de desenvolupament tridimensional normalment sempre ofereix un variat ventall de galeries, passadissos, caos de blocs i tota mena de formes d’excavació i reompliments. En la nostra visita, purament esportiva i focalitzada en la fotografia, vàrem recórrer gran part del riu subterrani i ens vam interessar essencialment en els racons mes rics en formacions, fascinant-nos amb importants colades estalagmítiques, extensos trams pavimentats amb gours i microgours, blanquíssimes columnes de calcita i delicats cristalls d’aragonita. Les originals excèntriques de morfologia coral·loide amb el seu extraordinari color blau van ser el detall que mes ens cridà l’atenció.


Text i fotos: Jordi Lloret i Prieto

13 comentaris:

  1. La Grotte du TM71 ! Pourquoi le nom est-il caché ? Cette cavité est bien connue des spéléologues francais. Il existe un très beau site de la réserve naturelle (http://www.reserve-tm71.fr/) avec des photos et la topos.

    ResponElimina
  2. Bonjour Le Long, se cachant le nom est tout simplement le souhait de l'Association conserve, guider et nous enseigner. Les photos ne peuvent être publiés avec l'autorisation dûment demandé l'Association. Ainsi nous remplissons vos souhaits, rien de plus.

    ResponElimina
  3. Hola Le Long. En el post s'explica el motiu pel qual ens hem vist obligats a no dir el nom de la cavitat.

    ResponElimina
  4. La mayoría de amigos que me conocen, me han preguntado el porque yo no estaba en esta salida, yo como cachondo como siempre, les he respondido que el porque no estaba era que en esta cavidad existían pozos de 60 .- 70.- y hasta de cien metros, y por lo tanto no estaba el asunto en mis posibilidades, (83 años). De todas maneras no uviera ido si el guia era PH. M. y Mucho menos si las fotos no se pueden publicar.

    ResponElimina
  5. Ademas, a viene tanto misterio. no se puede publicar ni el nombre de la cavidad. Pues es la TM 71, y esta al otro lado de la Grotte de L´Aguzou, y a 220 kilometros de Barcelona.

    ResponElimina
  6. Ja veig Jordi que es un risc, la gent no te el xip possat. I no es respetuosa amb les normes. Pot ser serà millor no publicar, quan ens diguin que no. O pot ser, com diu Manolo: Si quereis ver cueva, la cámara se queda en la entrada. Si pots i vols, elimina els comentaris on surt el nom.

    ResponElimina
  7. Estic totalment de acord amb el Josep Herrerias Dins el colectiu hi han elements els cuals la paraula respecta no la tenen definida dins el seu vocabulari Jo......... Treuria el post sencer ..... Encara us fotran amb un follon
    Captain Garfio

    ResponElimina
  8. Estic desolat per veure que el meu comentari planteja tants problemes. Els meus retrets no són envers vostè, sinó per a l’associació TM71. Aquesta cavitat és coneguda des de fa molt de temps i molt ben protegida, llavors per què continuar fent-ne un misteri ? Continuï fent boniques fotos i difonent-los a la comunitat ! Gràcies. Nicolas Aleman de Perpinya a Catalunya Nord

    ResponElimina
  9. Quanta tonteria! Aquest planeta és de tots. Quin problema hi ha a dir el nom d'una cova que és conegudíssima? Hi haurà gent que anirà a trencar formacions i fer pintades? Això està passat de moda. I...a més, té 3 portes! no fotem!! Alguns semblen l'Esmígol...mío...mi tesoro....ja està bé!! Compartir és sinònim d'enriquir-nos tots plegats!! ....

    ResponElimina
  10. Be Jordi, això es desmadra. Per la meva part paso, no entro en aquest rotllos. Si no es llegeix l'explicació o no s'enten, millor no penjar. Però veus que tinc raò quan deia de no publicar.

    ResponElimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Josep esto tiene fácil solución, borrar este post, no volver a invitar al que lo ha publicado y elegir bien tus compañeros de viaje.

    ResponElimina
  13. Be, deixem-lo ja. El que la publicat, ho ha fet amb el meu consentiment. Ha explicat perfectament (s'accepti o no ), el motiu de no posar el nom. Però la gent no te el sentit del respecte encara programat. Com sempre en aquest país impera la opinió personal, per damunt de tot.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.